Račan: Osnovano Vijeće za nacionalnu sigurnost zbog posljedica iračke krize

VLADA je osnovala Vijeće za nacionalnu sigurnost koje je na posljednjoj sjednici razmatralo moguće implikacije iračke krize na Hrvatsku, rekao je premijer Ivica Račan u današnjem saborskom ´aktualnom prijepodnevu´.

Odgovarajući na pitanje DC-ovke Vesne Škare-Ožbolt kako se Hrvatska sprema na moguće posljedice sve izglednijeg rata u Iraku, Račan je rekao da su protekli tjedan analizirane različite implikacije koje bi u slučaju rata u Iraku mogle pogoditi Hrvatsku.

Na upit zastupnika HB-a Ivića Pašalića o položaju Hrvata u Donjem Lapcu Račan je odgovorio da će se ispitati krše li se prava građana i prava nacionalnih manjina i prava o ravnopravnosti vjerskih zajednica.

´U Donjem Lapcu Hrvati kao pripadnici većinskog naroda imaju manje prava od bilo koje nacionalne manjine´, rekao je Pašalić dodavši da je od hrvatskih udruga koje su bile smještene u srednjoškolskom centru u Donjem Lapcu zatraženo da privremeno izađu iz tih prostora, da bi se nakon preuređenja tamo vratile udruge sa srpskim predznakom.

Zastupnik SDP-a Branislav Tušek upitao je kada će biti upućen u saborsku proceduru konačni prijedlog Zakona o jednokratnom porezu na imovinu kojim bi se djelomično trebali procesuirati počinitelji nezakonitih radnji u pretvorbi i privatizaciji.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić odgovorio je da Vlada u slijedećih sedam dana očekuje analizu sudskih spisa o nezakonitim radnjama i podatke nadležnih ministarstva o internim nadzorima, kao i konačni prijedlog Ministarstva financija, te da će idući mjesec biti upućen u Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na upit zastupnika HB-a Krunoslava Gašparića zašto Vlada nije dostavila zatraženu dokumentaciju odvjetničkom timu generala Ante Gotovine i time ignorira sudsku odluku, potpredsjednik Vlade Goran Granić odgovorio je da je ta odluka suda ukinuta (postupak je vraćen na početak) i da Vlada zato nema po čemu postupati.

´Vlada traži generala Gotovinu zbog vlastitog pravnog sustava, a ne zbog preuzetih međunarodnih obveza´, kazao je Granić.

Zastupnik HSLS-a Željko Glavan zanimao se, je li vodstvo HEP-a u veljači uputilo prijedlog Vladi da se preispita odnos prema ratifikaciji Ugovora o nuklearki ´Krško´, na što je ministar gospodarstva Ljubo Jurčić odgovorio da njegovo ministarstvo taj prijedlog nije htjelo uputiti Vladi prije nego li ugovor ratificira slovenski parlament.

Nezavisni zastupnik Ivo Lončar izrazio je nezadovoljstvo agrarnom politikom i kako je naveo, prevelikim uvozom hrane.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić istaknuo je da se kroz reformu poljoprivrede nastoji odgovoriti na globalizaciju i učiniti domaću poljoprivredu konkurentom.

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin opovrgnuo je navode zastupnika HB-a Ivice Tafre da MUP progoni direktora splitskog HTC-a Jurja Buzolića. Također je dodao da unutarnji nadzori u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi nisu ništa neuobičajeno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara