Račan: Povratak desnice na vlast mogao bi ugroziti ambicije RH

Račan: Povratak desnice na vlast mogao bi ugroziti ambicije RH
POVRATAK na vlast desnice okupljene oko HDZ-a mogao bi ugroziti ambicije Zagreba da sljedeće godine započne pregovore o pridruženju Europskoj uniji, rekao je predsjednik SDP-a i hrvatski premijer Ivica Račan u petak u razgovoru za Glas Amerike (VOA).

Račan je u petak dao intervjue Glasu Amerike i britanskoj novinskoj agenciji Reuters u kojima je govorio o glavnim unutrašnjim i vanjskopolitičkim ciljevima Hrvatske u svjetlu skorašnjih izbora.

Povratak na vlast desnice okupljene oko HDZ-a mogao bi ugroziti hrvatske ambicije za priključenjem Europskoj uniji, kazao je Račan za VOA. "Njihovo deklarativno zauzimanje za ulazak u Europu, nije dovoljno", primjećuje Račan te drži da oporba "u ovom trenutku ne nudi ništa novo".

Račan je također izrazio uvjerenost da će Zagreb sljedeće godine postati službeni kandidat za ulazak u EU, ali i rekao da Hrvatska ima manje izglede postati 28. članica Unije povratkom HDZ-a na vlast jer je oporba "neke od problema htjela rješavati sukobom s Haškim sudom".

"Krivo je vjerovati da bi HDZ bolje surađivao s tribunalom. Neki potencijalni članovi koalicije koju bi trebao voditi HDZ ne skrivaju da podržavaju reviziju suradnje, manju suradnju. To bi značilo usporavanje, ako ne i više od toga, našeg puta prema EU", rekao je Račan za Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik SDP-a i hrvatske Vlade ustrajao je na činjenici da Zagreb dobro surađuje s Haagom te predvidio da će Hrvatska postati službeni kandidat za ulazak u EU do svibnja sljedeće godine, ako njegova stranka ostane na vlasti.

Hrvatske vlasti, nastavio je, u suradnji sa stranim obavještajnim službama poduzimaju sve da bi locirale odbjeglog generala Antu Gotovinu i tako uklonile posljednji politički prigovor o kojem ovisi pozitivno mišljenje Europske komisije o hrvatskoj kandidaturi za EU. Ponovno je izrazio nadu da EU neće kazniti Hrvatsku "zato što želi a nije u mogućnosti izručiti Gotovinu".

Račan smatra da je vladajuća koalicija ispunila dio svojih predizbornih obećanja, poput reformi pravosuđa i povratka izbjeglica, kao i u obećanje o boljem životnom standardu, dok obećanje o kažnjavanju privatizacijske pljačke nije ispunjeno jer se pokazalo da je "velik dio privatizacijskog kriminala bio legalan".

Račan je također rekao da su reforme u Hrvatskoj model za druge zemlje regije, još uvijek opterećene političkom nestabilnošću.

"Regija je i ovako dovoljno nestabilna i najmanje što joj treba je nestabilna Hrvatska. Vrlo je važno da mi i dalje ostanemo otvorena zemlja koja surađuje sa susjedima i primjenjuje europska načela. Europska unija treba takvu Hrvatsku", zaključio je.

Predsjednik najveće stranke vladajuće koalicije kazao je za VOA da vjeruje da će SDP i nakon izbora biti jaka stranka čiji će ostanak na vlasti ovisiti i o dogovoru s potencijalnim partnerima, ali je naglasio da u "obzir dolaze koalicije samo sa sadašnjim partnerima".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara