Račan poziva Gotovinu na potpunu suradnju s Haškim sudom

Račan poziva Gotovinu na potpunu suradnju s Haškim sudom

HRVATSKI premijer Ivica Račan ocijenio je kako bi "bilo dobro i za generala Gotovinu i za Hrvatsku" kada bi general Gotovina "napravio dodatni korak i potpuno surađivao sa sudom u Haagu".

Premijer Račan je u razgovoru s hrvatskim novinarima Dublinu, gdje se nalazi u dvodnevnom službenom posjetu, ocijenio kako su okolnosti potvrdile osporavanja nekih najvažnijih elemenata optužnice protiv generala Ante Gotovine koje je on svojedobno naveo u svojem pismu glavnoj tužiteljici Carli del Ponte.

"Pošto smo nakon toga poslali dokumente koji dokazuju moje osporavanje ... i s obzirom na razvoj događaja u samom sudu u Haagu, proces Miloševiću gdje je dokazano štošta što smo mi tvrdili i što sam ja tvrdio u pismu Carli del Ponte i što objektivno osporava neke elemente optužnice ... kada sve to skupa zbrojite onda bi doista bilo veoma dobro i za generala Gotovinu i za Hrvatsku da on napravi dodatni korak i potpuno surađuje sa sudom u Haagu", rekao je Račan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je pritom odbacio prijedloge da se kao uvjet te suradnje postavi ukidanje ili odstupanje od optužnice. To uvjetovanje "nas vraća nazad i generala Gotovinu vraća nazad... puna suradnja je dobra perspektiva i za njega i za Hrvatsku i za definitivno skidanje toga problema s dnevnoga reda", istaknuo je Račan.

On je pritom dodao: "Da je kojim slučajem general Gotovina već uhićen, ili da se je već predao, ja bih mogao zamisliti da tužilaštvo samoinicijativno odstupi od nekih elemenata optužnice".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara