Račan pozvao srpske izbjeglice da se vrate u Hrvatsku

PREMIJER Ivica Račan pozvao je danas sve izbjeglice, hrvatske građane da se vrate u Hrvatsku i iskoriste priliku koja im se pruža kroz Vladin model stambenog zbrinjavanja u zamjenu za stanarsko pravo.

Vlada je dovršila paket mjera kojima se svim prognanicima i izbjeglicama, koji se žele vratiti i trajno živjeti u Hrvatskoj, osigurava pravo na dom, rekao je Račan na sjednici Vlade koja je donijela odluku o stambenom zbrinjavanju povratnika i izbjeglica, uglavnom građana srpske nacionalnosti.

Stambeno zbrinjavanje više nije prepreka za povratak izbjeglicama u Hrvatsku, rekao je Račan.

Vladine mjere zbrinjavanja nude dvije mogućnosti - da država kupi stanove i dade ih u najam povratnicima, odnosno da se izbjeglice, koje to žele, uključe u program društveno poticane stanogradnje (POS).

Cijeli bi se proces zbrinjavanja trebao dovršiti do konca 2006., a zahtjevi za stambeno zbrinjavanje moći će se podnositi do konca iduće godine i to Ministarstvu obnove.

Ministar obnove Radimir Čačić ističe da će svi građani, bez obzira na nacionalnost, biti jednako tretirani, ali da odluku o stambenom zbrinjavanju ne znači obnavljanje nekadašnjeg stanarskog prava. Da bi došli do stana uvjet je da izbjeglice nemaju drugu kuću ili stan na području bivše SFRJ te da nakon 8. listopada 1991. nisu prodali ili darovali takvu imovinu.

Ne zna se brojka o kojoj se radi, kaže Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, izvori bliski Banskim dvorima procijenili su da će zainteresiranih koje će trebati stambeno zbrinuti biti najviše pet tisuća.

Računa se da bi trošak tog posla samo u idućoj godini bio oko 400 milijuna kuna, od čega 300 milijuna otpada na inicijalna sredstava za kupnju stanova iz programa POS, a 100 milijuna kuna za otplate kredita.

Hrvatska će snositi više od 98 posto troškova, rekao je potpredsjednik Vlade Goran Granić, ustvrdivši da su priče o pomoći međunarodne zajednice samo demonstracija propagandnog karaktera.

Hrvatska je ostala sama s tim problemom i sama će ga riješiti, naglasio je potpredsjednik Vlade Goran Granić.

Povratak srpskih izbjeglica, reforma pravosuđa i suradnja s Haagom, ključni su politički uvjeti hrvatskog približavanja EU, istaknuo je ministar europskih integracije Neven Mimica, koji podsjeća da ni jedna država pregovore s Unijom nije počela prije ispunjavanja političkih uvjeta.

Mimica tvrdi da se za model stambenog zbrinjavanja srpskih izbjeglica Hrvatska nije odlučila zbog pritisaka Unije i Međunarodne zajednice. Radi se kaže o njenoj sposobnosti da se priključi vrijednostima na kojima funkcionira svaka demokratska država.

(Hina) bn az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara