Račan predao zahtjev za članstvo u EU

HRVATSKI premijer Ivica Račan predao je u Ateni grčkom premijeru Costasu Simitisu, predsjedatelju Europskog vijeća, zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

´U ime Republike Hrvatske, slijedom Rezolucije Hrvatskog sabora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, čast nam je, u skladu s člankom 49 Ugovora o Europskoj uniji, podnijeti zahtjev Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji´, kaže se u tekstu aplikacije, koju su dan prije, u četvrtak, u Zagrebu potpisali predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan.

Hrvatskom zahtjevu za članstvo priložena je saborska deklaracija o pristupu Hrvatske Europskoj uniji te promotivni CD pod naslovom ´RE:member CROATIA´.

Na CD-u su prigodni govori predsjednika Mesića i premijera Račana, osnovni podaci o Hrvatskoj te videozapis ´Ljepote kraljice Mediterana´, na kojem su predstavljene turističke ljepote Hrvatske i povijesne znamenitosti.

Hrvatski premijer je prigodom predaje zahtjeva u svom govoru na engleskom jeziku istaknuo da tim činom ´Hrvatska konačno formalizira svoje strateško opredjeljenje da postane sastavnim dijelom novog političkog entiteta na karti svijeta... Kakvu bi drugu alternativu, i kulturno i zemljopisno smještena u njezinu središtu, mogla imati nego da bude ravnopravnim i korisnim dijelom Europe´.

´Hrvatski zahtjev ćemo prenijeti Vijeću EU koji će ga sigurno razmotriti nakon što dobijemo godišnji izvještaj Europske komisije 31. ožujka. Vijeće će najvjerojatnije razmotriti hrvatski zahtjev na svom zasjedanju u travnju i donijet će političku odluku o nastavku razmatranja toga zahtjeva. Ono će podnijeti Komisiji to pitanje a Komisija treba dati svoje mišljenje o zahtjevu´, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare grčki premijer Simitis.

´Ovaj zahtjev predstavlja jedan posve novi korak jer je Hrvatska prva zemlja zapadnog Balkana koja ga podnosi. Sretan sam što se to dogodilo za vrijeme grčkog predsjedanja Europskom unijom. Naš je osnovni cilj da zemlje zapadnog Balkana kroz članstvo u EU osiguraju stabilnost i razvoj zbog čega je Grčka ulagala i ulaže intenzivne i stalne napore u tom pravcu´, rekao je Simitis.

Premijer Račan je u svom govoru također rekao da je Hrvatska potpuno svjesna načela na kojima je osnovana i na kojima počiva Unija - načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava i temeljnih sloboda te vladavine prava.

´Zbog nas samih, zbog naše dobrobiti i naše bolje budućnosti, predano radimo na izgradnji efikasnog gospodarstva, istinski demokratskog društva i vladavine prava. Nismo pritom imali sreću da, kao druge države koje su nastale nakon pada posljednjih europskih nedemokratskih režima, to činimo mirno i neometano. Agresija na Hrvatsku i sve njezine ozbiljne posljedice neminovno su nas usporile na tom putu´, rekao je premijer Račan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je podsjetio na podršku koju je Hrvatska dobila tijekom lobističke turneje uoči podnošenja zahtjeva. ´Nedavni značajni susreti na najvišim razinama, kao što je i moj današnji susret s premijerom Simitisom, podržavaju nas u uvjerenju da su naše ambicije opravdane, promišljene i pravodobne´.

Prije podnošenja zahtjeva, predsjednik Mesić, premijer Račan te ministri vanjskih poslova i europskih integracija Tonino Picula i Neven Mimica posjetili su niz europskih prijestolnica kako bi ih upoznali s hrvatskim namjerama za ubrzano približavanje EU-u. U svim razgovorima, sugovornici su podržali europske ambicije Zagreba, ističući da Hrvatska pritom mora poštivati svoje međunarodne obveze i sustavno raditi na prilagodbi standardima Europske unije. Jedan od ključnih kriterija prigodom razmatranja hrvatske aplikacije bit će suradnja s Haškim sudom.

Premijer Račan i Simitis u razgovorima prije predaje hrvatska aplikacije dotakli su se i bilateralnih odnosa između dviju zemalja, stanja u regiji te aktualnih pitanja oko iračke krize.

Premijer Simitis je potvrdio da je od Račana dobio stajalište hrvatske Vlade o tom pitanju. On je također izrazio uvjerenje da će u rješavanju iračke krize odlučujuću riječ imati Vijeće sigurnosti UN-a.

´Hrvatska Vlada se pridružila zaključcima Europske unije o Iraku, posebice stajalištu da rat nije neizbježan i da političkim sredstvima valja tražiti rješenje putem Vijeća sigurnosti´, rekao je na tiskovnoj konferenciji Račan.

´To je na liniji stajališta koje je usvojila hrvatska Vlada´, rekao je hrvatski premijer, te dodao da je važno da EU u ovim okolnostima o tome ima jedinstveno stajalište što će olakšati situaciju i malim zemljama.

U hrvatskom izaslanstvu u Ateni, uz premijera Račana, između ostalih su i ministri Picula i Mimica te ministrica u Vladi RH Gordana Sobol.

Podnošenje hrvatskog zahtjeva za EU pratilo je četrdesetak hrvatskih novinara koji su doputovali iz Zagreba, te brojni domaći i strani novinari akreditirani u Ateni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara