Račan predstavio projekt razvoja hrvatskih bolnica vrijedan sedam milijardi kuna

PREMIJER Ivica Račan predstavio je danas Projekt razvoja kliničkih i općih bolnica do 2010. godine u čiju bi obnovu i izgradnju država u idućih sedam godina uložila sedam milijardi kuna.

Projektom, koji će Vlada prihvatiti na sutrašnjoj sjednici, predviđena je izgradnja ili obnova 40-ak kliničkih bolničkih centara, te kliničkih i općih bolnica u koje godinama nije ulagano, a čija je starost između 30 i 150 godina, istaknuo je Račan na konferenciji za novinare.

"Tim ulaganjem želimo osigurati izgradnju hrvatskog zdravstva za europsku Hrvatsku", rekao je Račan.

Vlada će sutra donijeti četiri strateške odluke - o dogradnji KBC-a Zagreb (Rebro) do 2005. godine, nastavku izgradnje Sveučilišne bolnice, ulaganju u KBC Rijeka i ulaganjima u 23 županijske bolnice.

S 35 posto sredstava projekt razvoja hrvatskog zdravstva financirat će država, dok će 65 posto novca osigurati županije.

Po riječima ministra zdravstva Andre Vlahušića, za provedbu projekta već je u osigurano 4,9 milijardi kuna, među kojima je i 400 milijuna kuna decentraliziranih sredstava koje za zdravstvo godišnje dobivaju županije. Ostatak iznosa osigurao bi se kroz zajmove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U ovoj će godini početi dogradnja KBC-a Zagreb vrijedna 500 milijuna kuna, ulaganje u splitski KBC u iznosu od 150 milijuna kuna, te ulaganje u varaždinsku (100 milijuna kuna), čakovečku (100 milijuna kuna) i koprivničku županijsku bolnicu (80 milijuna kuna).

Najveća je investicija završetak izgradnje nekadašnje sveučilišne, a sada Nove bolnice, u koju će biti uloženo 1,5 milijardi kuna.

U nju bi trebale useliti četiri zagrebačke bolnice - KBC Merkur, Klinika za dječje bolesti iz Klaićeve, Klinika za tumore i Opća bolnica Sveti Duh. Prije početka radova država i Grad Zagreb osnovat će zajedničko poduzeće za realizaciju toga posla.

"Odluka o ulaganju u hrvatsko zdravstvo nema veze s politikom i izborima jer se taj projekt priprema već dvije godine", naglasio je Vlahušić.

Potpredsjednik Vlade Ante Simonić rekao je da su ulaganja u bolnice vođena željom za ravnomjernim regionalnim razvojem Hrvatske. "Građanima želimo omogućiti jednaku dostupnost i najvišu kvalitetu zdravstvene usluge", rekao je Simonić.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Josip Paladino ocijenio je projekt investiranja u hrvatske bolnice strateškim potezom Vlade nakon dugog razdoblja neulaganja u zdravstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara