RAČAN PRIMIO PREDSJEDNIKA NARODNE SKUPŠTINE BUGARSKE

Predsjednik hrvatske Vlade Ivica Račan razgovarao je u ponedjeljak u Zagrebu s predsjednikom Narodne skupštine Republike Bugarske Ognjanom Gerdžikovim i izaslanstvom Narodne skupštine, priopćio je Ured hrvatske Vlade za odnose s javnošću.

Sugovornici su tijekom razgovora izrazili zadovoljstvo tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima dvije zemlje te izrazili želju za podizanjem razine trgovinske razmjene i sveukupne gospodarske suradnje.

Račan je Gerdžikovu čestitao na tome što je na summitu NATO-a u Pragu Bugarska pozvana da započne pregovore o ulasku u tu organizaciju, te izrazio želju u skori ulazak Hrvatske u NATO, kaže se u priopćenju.

Ustvrdivši kako je ulazak u Europsku uniju (EU) prioritetni cilj obje zemlje, hrvatski je premijer rekao kako smatra da će Hrvatska svoje obveze sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju dovršiti do 2007. godine. Također je najavio službenu prijavu za članstvo u EU za veljaču 2003. godine, te dodao kako podržava snažnu regionalnu suradnju, međutim ne i regionalnu uvjetovanost za ulazak u EU, rekavši kako svaka zemlja mora ići svojim tempom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom je smislu Račan istaknuo važnost doprinosa Bugarske i Hrvatske stabilnosti u regiji i razvitku dobrih odnosa sa susjednim zemljama. Premijer je također zahvalio na potpori Bugarske u Vijeću sigurnosti u vezi s rješavanjem pitanja Prevlake, stoji u priopćenju.

Obje su strane tijekom razgovora istaknule problematična područja s kojima se suočavaju kao zemlje u tranziciji usredotočivši se posebice na pravosuđe, borbu protiv kriminala, korupcije i sive ekonomije te nezaposlenost.

Poželjevši jedni drugima uspjeh na putu reformi i ulaska u euroatlantske integracije sugovornici su istaknuli kako je važno da Bugarska i Hrvatska zajedničkim naporima rade na ostvarivanju bolje suradnje i iskorištavanju svih mogućnosti koje im stoje na raspolaganju, kaže se na kraju priopćenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara