Račan putuje u posjet Irskoj

Račan putuje u posjet Irskoj
HRVATSKI premijer Ivica Račan putuje u četvrtak predvečer u dvodnevni radni posjet Dublinu, gdje će se susresti s najvišim irskim dužnosnicima i biti nazočan svečanom otvaranju hrvatskog veleposlanstva.

Račan će se, kako je najavljeno, u petak susresti s predsjednikom irske vlade Bertieom Ahernom, te s predsjednikom Zastupničkog doma irskog parlamenta Roryem OHanlonom i s predsjednikom Senata Roryem Kielyem. Također će otvoriti hrvatsko veleposlanstvo u Dublinu.

Očekuje se da će premijera Račana tijekom njegova posjeta primiti i irska predsjednica Mary McAleese.

U sklopu posjeta, u subotu će biti organiziran radni ručak na kojemu se očekuju predstavnici irske vlade, Udruge poslodavaca, Gospodarske komore i drugih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Premijera Račana će u posjetu Irskoj pratiti ministar vanjskih poslova Tonino Picula i ministar za europske integracije Neven Mimica, koji će imati nekoliko odvojenih sastanaka s irskim dužnosnicima.

Irska, s kojom Hrvatska ima gospodarsku razmjenu od samo oko 95 milijuna dolara godišnje, zanimljiva je među ostalim kao primjer relativno siromašne zemlje koja je, nakon ulaska u Europsku uniju i zahvaljujući nizu odlučnih gospodarskih mjera pretvorila u zemlju visoke tehnologije, čiji je bruto društveni proizvod premašio prosjek EU-a.

Irska je među prvim članicama EU-a koje su još prošle godine ratificirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU. Uvjet za stupanje na snagu tog sporazuma je ratifikacija parlamenata svih članica EU.

Od 1. siječnja 2004. Irska će preuzeti polugodišnje predsjedanje EU-om. Upravo za vrijeme njezinog predsjedanja EU bi mogao odlučivati o hrvatskoj kandidaturi za članstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara