Račan razgovarao s predsjedajućim Vijeća ministara BiH

PREMIJER Ivica Račan razgovarao je u petak s predsjedajućim Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem o otvorenim pitanjima između dviju zemalja, stanju u regiji i zajedničkoj europskoj perspektivi te su obojica izrazila želju za nastavkom plodne suradnje dviju zemalja.

"Ima mnogo razloga da surađujemo i putem suradnje rješavamo otvorena pitanja", rekao je nakon sastanka premijer Račan ocijenivši tu suradnju "plodnom". On nije htio govoriti detaljnije o sadržaju razgovora koji će se nastaviti za vrijeme radnog ručka.

Terzić je rekao da je na sastanku utvrđen zastoj u rješavanju nekih otvorenih pitanja između Hrvatske i BiH.

"Utvrdili smo da je s obzirom na izbornu godinu u BiH došlo do zastoja u određenim pregovorima. Dogovorili smo se da, što je prije moguće, izaslanstva zadužena za sva otvorena pitanja - luke Ploče, dvojno državljanstvo - počnu razgovore", kazao je Terzić.

Na pitanje novinara o problemu luke Ploče, premijer Račan je rekao da je to pitanje u jutarnjem dijelu razgovora spomenuto samo kratko te da će se na radnom ručku nastaviti razgovori.

"Zainteresirani smo da se pitanje luke Ploče definitivno riješi", istaknuo je Račan.

Kazavši kako je to tema razgovora ministarstava vanjskih poslova, Terzić je istaknuo da je za BiH "bitan signal da je Sabor RH spreman ratificirati ugovor kakav je ratificirao parlament BiH".

Što se tiče pitanja dvojnog državljanstva, Terzić je rekao da je teško predvidjeti kada će ugovor biti sklopljen kao i hoće li uopće biti sklopljen.

"Možda se u međuvremenu, kada se obje države toliko približe EU, pokaže da takav ugovor nije potreban", dodao je. BiH ima takav ugovor sa Srbijom i Crnom Gorom.

Hrvatski je premijer istaknuo da je "Hrvatska otvorena zemlja za građane BiH" te da će oni "umjesto s putovnicama u Hrvatsku moći dolaziti i s osobnom kartom". On je dodao da se to pitanje trebati regulirati u idućih nekoliko tjedana.

Upitan o pitanju graničnih prijelaza Račan je odgovorio da su "obje strane raspoložene da učine sve na liniji sporazuma o pograničnoj suradnji i graničnim prijelazima".

Što se tiče zajedničke europske perspektive obje države, Račan je naglasio da je "europska Hrvatska zainteresirana za europsku perspektivu BiH". Terzić je istaknuo da BiH pozdravlja put kojim je Hrvatska krenula aplicirajući za članstvo u EU te dodao da i BiH "želi svim srcem tim putem". "Mi želimo da pristup BiH EU započne što je moguće prije i želimo sudjelovati u svim regionalnim inicijativama", kazao je predsjedajući Vijeća ministara BiH.

Račan je izrazio zadovoljstvo što je prvi posjet predsjedajućeg Vijeća ministara BiH baš bio posjet Hrvatskoj te je dodao da je prihvatio poziv da posjeti Sarajevo još tijekom ove godine. Dvojica su dužnosnika izrazila zabrinutost zbog najnovijih događaja u regiji, točnije ubojstva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Obojica su izrazila nadu da će demokratske snage u Srbiji naći optimalno rješenje za nastalu situaciju te da to neće narušiti regionalnu sigurnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara