Račan: Štrajkovima se ne mogu iznuditi stotine milijuna kuna

IMA ONIH koji misle da pritiskom na Vladu mogu iznuditi stotine milijuna kuna, a to nije moguće, izjavio je danas premijer Ivica Račan komentirajući štrajkove u školstvu i bolnicama.

´Štrajk u osnovnim školama ipak nije uspio i pitanje je koliko će trajati. Logično je da nema odaziv koji su organizatori očekivali jer mislim da je naša javnost upoznata sa situacijom´, rekao je Račan u emisiji Hrvatskog radija ´Kako vlada Vlada´.

Vlada je ispravila određene zaostatke u plaćama nastavnom osoblju u osnovnim i srednjim školama, no ne može prihvatiti zahtjev za povećanjem plaća svim službenicima i namještenicima u školstvu, jer bi morala povećati i drugima u državnim i javnim službama.

Nije riječ samo o 80 milijuna kuna godišnje za veće plaće u osnovnim i srednjim školama, nego o barem 10 puta više - oko 800 milijuna kuna za povećanje plaća i zaposlenima s istom razinom stručne spreme u drugim službama.

Tih 800 milijuna Vlada nema, a proračun je usvojen pa ih više nije moguće nabaviti, naglasio je Račan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je i s najavljenim štrajkom liječnika koji traže enormno povećanje plaća. To nije realno jer zahtjev za povećanjem plaća liječnika također otvara lavinu zahtjeva za povećanjem plaća drugih.

´Možemo povećavati plaće samo u mjeri u kojoj se povećavaju produktivnost i stopa rasta, a povećavati ih preko toga znači vraćati se prema ponoru, posuđivati i vraćati dugove´, kazao je Račan.

On vjeruje kako među liječnicima ipak neće biti toliko strasti da bi zanemarili svoju osnovnu ljudsku i profesionalnu zadaću - pomoći drugom čovjeku.

Dani provedeni u štrajku neće se platiti jer će gubici ionako biti veliki, istaknuo je Račan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara