Račan sutra u Beču s austrijskim predsjednikom i kancelarom

HRVATSKI premijer Ivica Račan boravit će u petak u Beču u jednodnevnom radnom posjetu Austriji u sklopu završnih priprema za podnošenje službenog zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji.

Premijer Račan u Beču će se sastati s austrijskim predsjednikom Thomasom Klestilom i kancelarom Wolfgangom Schuesselom. U hrvatskom izaslanstvu su i ministar vanjskih poslova Tonino Picula i ministrica u Vladi Gordana Sobol.

U posljednjih mjesec dana, premijer Račan, predsjednik Republike Stipe Mesić, ministar vanjskih poslova Tonino Picula i ministar za europske integracije Neven Mimica posjetili su niz europskih zemalja kako bi ih upoznali i obrazložili podnošenje zahtjeva za službeno članstvo u EU.

Prvotno je planirano da premijer Račan preda zahtjev 18. veljače u Ateni, međutim to je odgođeno zbog izvanrednog summita EU-a posvećenog iračkoj krizi, koji je sazvala Grčka, predsjedateljica EU-a u ovom polugodištu. Prema posljednjim informacijama premijer Račan predat će zahtjev za članstvo u EU 21. veljače u Ateni, grčkom kolegi Costasu Simitisu.

U svim dosadašnjim susretima Hrvatska je dobila potporu za svoje europske ambicije. Svi europski sugovornici su istaknuli da su Hrvatskoj, koja po svim kriterijima odskače od preostale četiri zemlje zapadnog Balkana, otvorena vrata EU-a, ali uz striktno poštivanje postavljenih uvjeta, koji vrijede za sve zemlje kandidate za EU. Dodatni kriterij, koji vrijedi za zemlje bivše Jugoslavije, jest suradnja s Haškim sudom.

Hrvatska namjerava do kraja 2006. godine ispuniti uvjete potrebne za članstvo u EU, kako bi se mogla pridružiti Rumunjskoj i Bugarskoj 2007. godine u drugom krugu proširenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara