Račan u četvrtak u Bruxellesu predaje odgovore na upitnik

HRVATSKI premijer Ivica Račan u četvrtak će u Bruxellesu predati odogovore na upitnik Europske komisije njezinu predsjedniku Romanu Prodiju.

Premijer Račan će se tijekom jednodnevnog posjeta Bruxellesu, osim s Prodijem, sastati i s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom te s belgijskim premijerom Guy Verhofstadtom.

Hrvatska Vlada je prošli tjedan usvojila odgovore na upitnik, na kojima su radila sva tijela državne uprave. Pripremljeni odgovori daju vrlo sadržajni, detaljni i stručni pregled svih aspekata rada i života u Hrvatskoj, njezinih državnih struktura, temeljnih razvojnih politika i razine sadašnje usklađenosti sa standardima i kriterijima EU-a. Na temelju tih odgovora, ali i iz drugih izvora, Europska komisija dat će ocjenu o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU što se očekuje do travnja 2004. godine.

U engleskoj verziji tekst odgovora na upitnik ima preko 3000 stranice te 4000 stranica priloga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi predao je 10. srpnja ove godine premijeru Račanu upitnik s 4560 pitanja s rokom za odgovore do 15. listopada.

Upitnik se sastoji od tri osnovna poglavlja: politički kriteriji; ekonomski kriteriji te sposobnost preuzimanja obveza i članstva koji sadrži ukupno 29 poglavlja pravne stečevine Europske unije (acquis communautaire).

Vijeće ministara EU-a je 14. travnja ove godine zadužilo Europsku komisiju da izradi mišljenje o hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU-u, što ga je premijer Račan predao 21. veljače 2003. u Ateni.

Nakon što Komisija dovrši izradu mišljenja s ocjenom stanja i mogućnosti države za ispunjavanje uvjeta za članstvo, ona ga proslijeđuje Vijeću ministara, koje donosi konačnu odluku o kandidatskom statusu. Sljedeća faza, nakon stjecanja statusa kandidata, jest otvaranje pregovora o punopravnom članstvu. Hrvatska nastoji uhvatiti priključak za sljedeći krug proširenja EU-a zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, kojima je članstvo obećano 2007. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara