RAČAN: VLADA ĆE U PONEDJELJAK POTVRDITI POSAO ŽELJEZARE SISAK

Premijer Ivica Račan izjavio je danas da će hrvatska Vlada u ponedjeljak, 10. ožujka, potvrditi posao Željezare Sisak, jer je njen kupac, ruski partner Mečelj, Vladi dostavio ono što je i tražila dobar ugovor koji poštuje hrvatske zakone, i jamstvo koje osigurava radnicima isplatu šest plaća ako napusti Željezaru u roku od pet godina. L

Račan je to rekao novinarima u Gajevoj ulici, ispred hotela Dubrovnik, gdje je zajedno sa suprugom, Dijanom Pleštinom, nazočio obilježavanju Međunarodnog dana žena - obilaskom ulične akcije ´Rodna ravnopravnost sada!´, u organizaciji članica ženskih nevladinih udruga.

Komentirajući događaje u vezi sa Željezarom Sisak te odgovarajući na pitanje kada će posao krenuti, Račan je rekao da je ´jednim dijelom u toj stvari Vlada bila vrlo usamljena. Poučena lošim iskustvom Vlada se borila da svojim ponašanjem osigura budućnost Željezare i sigurnost radnika´, dodao je.

´Sa mnogih strana - i lokalnih vlasti, a i samog partnera, pokušalo se kroz manipulaciju s radnicima doći do nesolidnog starta u posao, ali Vlada je bila odlučna´, izjavio je premijer Račan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je Vlada tražila dobar ugovor koji poštuje hrvatske zakone, jer, kako je rekao, ´nitko nema pravo na tlu Hrvatske da u tom pogledu negira suverenitet Hrvatske. Uz dobar ugovor Vlada je tražila i jamstvo da ako u roku od pet godina ruski partner napusti Željezaru Sisak, radnicima barem isplati šest mjesečnih plaća´.

´Dakle, borili smo se za interese radnika i rekli smo da Vlada neće potvrditi ugovor i posao dok ne dobijemo dobar ugovor koji poštuje hrvatske zakone, i dok ne dobijemo to jamstvo u korist radnika´, istaknuo je.

´Dobili smo sinoć i zadnje što smo tražili i sada nema razloga da u ponedjeljak ujutro Vlada ne potvrdi posao´, zaključio je premijer Račan te izrazio nadu za dobar daljnji razvoju događaja u Željezari Sisak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara