račan: vlada u četvrtak o željezari sisak i ugovoru s mečeljom

Hrvatska Vlada u četvrtak će raspravljati o sisačkoj Željezari i potpisanom ugovoru o prodaji ruskoj tvrtci ´Mečelj´, najavio je danas premijer Ivica Račan.

Vlada će u četvrtak raspravljati o sisačkoj Željezari, a do tada će se iznova analizirati cijela situacija, iznova razgovarati s mogućim partnerima i insistirati na adekvatnom ugovoru, a ne ugovoru koji je ponuđen i potpisan, a kojega Vlada nekim svojima aktom ne može osnažiti, izjavio je Račan na Hrvatskom radiju.

Naveo je da ugovor koji je potpisan (s Mečeljom) Vlada naknadno neće moći osnažiti. Vlada, naglasio je, time štiti interese radnika Željezare Sisak.

Od Vlade se (prema potpisanom ugovoru) traži da skine hipoteku, dade jamstva i garancije, te smanji porez. To su krupni zahtjevi koje ne može nitko ugovoriti na račun Vlade, bez pristanka Vlade, a da se u isto vrijeme ne prihvaća njezin zahtjev za garancijom da će, ako se ruski partner povuče iz posla, odšteta biti u visini šestomjesečnih plaća radnicima, kazao je.

Ako takvu garanciju ne možemo dobiti ne znam kako mi možemo dati garanciju, rekao je, napominjući da su neki drugi partneri bili spremni dati takvu garanciju.

Podsjetio je da Vlada do sada nije sudjelovala u tom poslu, samo je preko resornog ministra gospodarstva Ljube Jurčića poslala određena upozorenja (o neprihvatljivosti prodaje bez bankarske garancije). Jurčić je za ta upozorenja, kazao je Račan, imao i njegov osobni mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poručio je kako Vlada neće ponoviti pogrešku koja se dogodila kada je sisačka Željezara prodana rusko-austrijskom Trubo Impexu.

Nema te Vlade koja bi ponovila pogrešku i dozvolila da bude kritizirana ili okrivljena za nešto u čemu nije sudjelovala, ili se čak i protivila, rekao je Račan.

Premijer nije mogao reći da li će se u razgovore uključiti i prijašnji potencijalni partneri. To, rekao je, zavisi od partnera koji su na ovaj način iz cijele priče izigrani.

Istaknuo je da ne misli da je kod onih koji su pregovarali s predstavnicima ruske tvrtke bilo loših namjera. Naizgled najbolja ponuda ne mora biti i stvarno najbolja, pitanje je garancije da će iza te ponude biti trajan, dugoročan uspješan posao, a ne posao na kratki dah i onda ponovno radnici Željezare na cjedilu i na Markovu trgu, kazao je.

Na upit o procesu privatizacije Ine, istaknuo je kako će se prodaja 25 posto plus jedne dionice Ine odvijati transparentno, javno obrazloženo.

Izrazio je nadu da će se u tom procesu izraziti i želja hrvatske strane, Ine, da na sličan način sudjeluje u vlasništvu svoga partnera. To je dobra ideja ako se želi udružiti snage i biti regionalni (naftni) igrač, a da bi to mogli, ne može se stvar svesti samo na kupoprodaju. Riječ je o kvaliteti partnerskih odnosa, a najveći stupanj takvih odnosa je da kompanije budu međusobno suvlasnici, objasnio je premijer Račan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara