Račan vodi bitku za život, povremeno dolazi k svijesti

RADIO 101 te web portali Net i TPortal požurili su se proglasiti Ivicu Račana mrtvim, no prema informacijama iz SDP-a Račan još uvijek vodi borbu za život.

Index.hr neće sudjelovati u špekulacijama, već ćemo pričekati službeno priopćenje. 

Kako smo neslužbeno doznali oko 15 sati Račan je povremeno gubio svijest, no borio se za život.  Oko 19 sati njegovo stanje također je bilo "jednako loše".

 Posljednja informacija iz stranke: U 20 sati iz stranke je priopćeno kako je unatoč poduzetim mjerama intenzivnog liječenja, zdravstveno stanje Ivice Račana i dalje kritično. "U stanju je sužene svijesti uz povremena buđenja." - dodaje se.

 Hrvatski radio: Liječnici Račanu daju samo sredstva protiv bolova.

 Fotografije iz sjedišta SDP-a, 12. travnja

 Picula: Račanovo stanje je toliko loše da se nadam da se više neće mučiti

Ispred bolnice, kao i ispred sjedišta SDP-a okupili su se brojni novinari i fotografi. Novinari su zamoljeni da ne ulaze u prostor bolnice. Ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. Željko Reiner zamolio je SDP da prenesu taj zahtjev redakcijama. Također, on je zatražio od djelatnika bolnice da sukladno tome osiguraju potpuno poštivanje privatnosti svih pacijenata KBC-a Zagreb.

SDP pripremio ruže za oproštaj s Račanom

Kako doznajemo od kolege koji se nalazi ispred sjedišta stranke velika dvorana, koja služi za tiskovne konferencije, a posljednjih mjeseci je sjedište SDP-ovog stožera za izbore, odnosno njihove organizacije Kampa, kompletno je ispražnjena.

Stožer za izbornu kampanju je premješten, a u praznoj dvorani sada se nalazi samo pano s logotipom SDP-a i stol na kojem u vazi stoji veliki buket crvenih ruža.

U prostorijama SDP-a jučer su se okupili svi dužnosnici stranke čekajući vijesti iz bolnice. Oko 22.30 većina SDP-ovaca, uključujući Željku Antunović, napustila je prostorije SDP-a na Iblerovom trgu.  No, u sjedištu stranke ipak su ostali dežurati kako kako bi pravodobno bili informirani o stanju Ivice Račana.

Uz Ivicu Račana supruga i sinovi, posjećuju ga stranački dužnosnici

Uz Ivicu Račana od jutarnjijh sati je obitelj, njegova supruga i sinovi, a do 15 sati s njim su bili njegovi najbliži suradnici iz SDP-a,  Milan Bandić,  Željka Antunović, Igor Dragovan, Milanka Opačić i Tonino Picula, koji nakon izlaska nisu željeli ništa komentirati. Na upite novinara nisu se osvrtali. Picula je izustio tek: "Nemam komentara", doznajemo od kolegice koja se nalazi ispred bolnice.

Pri dolasku u sjedište stranke, oko 15.30 sati, također su bili bez komentara.

Nakon što su oni napustili bolnicu, u istu se, nešto poslije 15 sati, uputila druga grupa Račanovih stranačkih kolega, među kojima su njegova tajnica, Davorko Vidović, Mato Crkvenac i ljudi koji rade u sjedištu stranke.

Tijekom kasnijeg popodneva Račana je posjetio Pavle Kalinić, a u večernjim satima u bolnicu su stigli Ivan Grdešić, član SDP-ova savjeta za međunarodne odnose, te Ivo Josipović.

Iz SDP-a stiglo je priopćenje u kojem se mole redakcije svih medija da čekaju službene obavijesti iz SDP-a o smrti Ivice Račana i da ne objavljuju netočne informacije. "Kao i do sada, SDP će na vrijeme o svemu obavještavati." - dodaje se u kratkom priopćenju.

**

 Račanovo zdravstveno stanje rapidno se počelo pogoršavati preksinoć oko 21 sat?

 Mesić o posjetu Račanu: Pitao me "Stipe kako si", rekao sam mu "Drži se"

 Strani mediji javljaju o pogoršanju Račanovog zdravstvenog stanja

**

Jutros je priopćeno iz stranke kako se zdravstveno stanje Ivice Račana naglo pogoršalo, te da se nastavljaju mjere intenzivnog liječenja.

Račana je posjetio i predsjednik Mesić, koji se nakon posjete uputio u stranačke prostorije SDP-a gdje je razgovarao s vodstvom stranke.

Da je stanje Ivice Račana zaista loše bilo je očito još jučer kada je podnio ostavku na mjesto predsjednika SDP-a. Više o tome možete pročitati ovdje.

Dugogodišnji lider hrvatske ljevice i bivši premijer Ivica Račan 31. siječnja ove godine javnosti je priopćio da se zbog teške bolesti na određeno vrijeme povlači iz javnog života.

Iako je prva dijagnoza bila atipični tumor u desnom ramenu, nakon daljnjih pretraga u Gradskoj klinici u Münchenu ustanovljen mu je karcinom uretera.

Operativnim zahvatom uklonjeni su mu lijevi bubreg, ureter i limfni čvorovi, dok se za tumor u ramenu ustanovilo da su metastaze karcinoma uretera.

Nakon te, uslijedila je još jedna operacija kojom mu je odstranjena metastaza tumora iz mišića desnog ramena. Kao konačna dijagnoza bolesti Ivice Račana tada je utvrđen karcinom lijevog bubrega.

Krajem ožujka Račan je hospitaliziran nakon što mu se stanje pogoršalo. Uskoro se doznalo da mu je tumor metastazirao na mozak, te mu je izvršena procedura "gama-knife", odnosno ciljano zračenje koje uništava elemente tumora na ograničenom području. Tijekom prošloga tjedna Račanovo stanje je bilo stabilno, a nastavljeno mu je zračenje ramena.

Razvoj događaja pratite na Indexu

A.H./B.S./Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara