Račan za DPA: Hrvatska je danas na demokratskom putu

HRVATSKA je danas na dobrom demokratskom putu, kazao je predsjednik SDP-a Ivica Račan u intervjuu za njemačku novinsku agenciju dpa.

"Kada smo mi preuzeli vlast u siječnju 2000., zemlja je bila u međunarodnoj izolaciji i krizi. Danas je Hrvatska puno demokratičnija", kazao je Račan u razgovoru koji je dpa objavio uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Predsjednik SDP-a izrazio je zadovoljstvo što danas "hrvatski sudovi procesuiraju ratne zločine" počinjene u Hrvatskoj tijekom rata.

"Sada imamo u tijeku nekoliko suđenja za ratne zločine a donijeli smo i odluku o osnivanju posebnih sudova za ratne zločine", rekao je Račan za dpa.

Govoreći o suradnji s Den Haagom, on je kazao da je vladajuća koalicija surađivala s ICTY-em, te istaknuo da je on želio uhititi odbjeglog generala Antu Gotovinu, ali da u tome nije uspio jer je Gotovina pobjegao iz zemlje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da Hrvatska neće moći ući u EU ako je Gotovina na slobodi u Hrvatskoj, ali ne vidim zašto (Hrvatska ne bi mogla ući u EU) ako general nije u zemlji", rekao je Račan, dodajući da je suradnja s ICTY-em i procesuiranje ratnih zločina za njega "stvar principa".

Komentirajući poziv predsjednika HDZ-a Ive Sanadera upućen Srbima koji su otišli iz Hrvatske tijekom rata da se vrate, Račan je kazao da je Sanader to učinio "sada (devet godina nakon što su Srbi otišli iz Hrvatske) i to međunarodnim medijima za unutrašnju korist".

"Ja sam pozvao Srbe na povratak čim sam preuzeo vlast i mi već četiri godine radimo na olakšavanju povratka Srba", kazao je.

HDZ, nastavio je predsjednik SDP-a, "još uvijek ima autoritativan stil vladavine unutar stranke što bi moglo postati i modelom vladanja u zemlji ako oni pobjede na izborima - a to je nešto što bi u svakom slučaju ugrozilo pridruživanje Hrvatske EU-u".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara