Račan: Žužulova odluka stimulirana je rezultatima predsjedničkih izbora

ČELNICI triju stranaka koje su prije mjesec dana u Hrvatskom saboru pokrenule postupak smjene ministra vanjskih poslova Miomira Žužula SDP, HNS i HSS, pozdravile su danas njegovu odluku da se povuče s mjesta ministra, ocjenjujući ipak da je zakašnjela.

"Ostavka ministra Žužula je očekivan potez, mada je, na žalost, došla s velikim zakašnjenjem", poručio je novinarima predsjednik SDP-a Ivica Račan preko stranačke glasnogovornice Mirjane Didović.

"Taj je potez iznuđen zbog afera u koje je Žužul bio upleten, a branjen je nedopustivim sredstvima u Saboru i Vladi. Ali, ostaje problem onih koji u ponašanju svog ministra nisu vidjeli moralnu i političku odgovornost, nego su ih na to stimulirali loši rezultati predsjedničkih izbora", smatra Račan

Žužulovu ostavku predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić smatra dokazom ispravnosti zahtjeva triju stranaka za njegovom smjenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocjenjujući da su Žužula na ostavku potakli rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora, Tomčić je kazao kako očekuje i "ozbiljniju rekonstrukciju Vlade, kroz koju će HDZ pokušati pronaći kompenzaciju za nelojalne partnere (pojedini zastupnici manjina i SDSS) koji su na predsjedničkim izborima podršku dali Stjepanu Mesiću".

"Riječ je o traženju partnera i glasova za drugi izborni krug", kazao je Tomčić, uvjeren da će "izborni neuspjeh HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor i u drugom krugu predsjedničkih izbora stvoriti dodatne probleme u HDZ-ovim stranačkim redovima, ali i u Vladi".

Zbog toga se, smatra, "lako može dogoditi da u svibnju, uz lokalne, izađemo i na parlamentarne izbore", rekao je.

Pozdravljajući Žužulovu ostavku, HNS-ov glasnogovornik Boris Blažeković ocijenio je da je riječ o "racionalnom potezu ministra i Vlade, posebno zbog težine funkcije ministra vanjskih poslova u trenutku kad Hrvatska pristupa pregovorima o ulasku u EU".

"Afere koje su pratile Žužula, a na koje je i HNS upozorio prije mjesec dana u Saboru, očito su bile preteško breme za pregovore s EU", smatra Blažeković.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara