Računala odgovorna za klimatske promjene

GLAVNI uzrok promjene klime i sve jačeg zagrijavanja zemlje je već dobro poznati ugljični dioksid, ali krivci za proizvodnju tog plina nisu samo industrija, automobili i zrakoplovi već i osobna računala.

Ugljični dioksid najvećim dijelom nastaje iz fosilnih izvora energije, kao što su ugljen ili nafta, ali, kao pokazuje nedavna studija, računala su kriva za nastanak ugljičnog dioksida kao i sav civilni zračni promet.Uglavnom, u javnosti se utjecaj računala na klimatske promjene ignorirao dok se u industriji već godinama razmišlja o tome kako proizvoditi štedljivija i zdravija računala. J

oš davne 1993. godine, Fujitsu-Siemens je izašao na tržište sa svojim takozvanim "zelenim PC-om" čija je štetnost na okoliš bila znatno smanjena. Korisnici računala nisu pokazali preveliko zanimanje pa se stoga proizvođač dalje nije niti trudio jer, jednostavno, nije bilo isplativo. No, u posljednje se vrijeme vodi evidencija i briga o proizvodima koji čuvaju naš planet, čak se dodjeljuju medalje i oznake, a svaka veća kompanija ima odjel u kojem se razvijaju proizvodi za zaštitu okoliša.

"Štedljivijim elementima u izgradnji računala može se uštedjeti do 40 posto struje. Već kod uključenog standby moda obična računala troše 70 do 80 watta, kod novog takozvanog "zelenog računala" ta je potrošnja upola manja. Hoće li to potaknuti kupca da se odluči za "zeleno računalo" ostaje upitno.", kazala je Corinna Kammerer, menadžerica Fujitsu-Siemensa.

No drugi je problem što su u pravilu takva računa skuplja zbog tehnologije koje je korištena, a kupac će radije utrošiti više novaca na dizajn nego na brigu za okoliš. Za dvije, tri godine ta bi se razlika u cijeni mogla uštedjeti na struji, smatra Corinna Kammerer, ali ni ona ne vjeruje da to može potaknuti veći broj potrošača da kupuju skuplja računala.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara