Rad nedjeljom zakonom zabranjen, ali će brojni trgovci ipak raditi

PREMA novom Zakonu o trgovini nedjeljom će raditi benzinske postaje, kiosci, pekare, obiteljski dućani, cvjećarnice, te trgovine koje se nalaze na autobusnim kolodvorima, uz granične prijelaze i slično. Supermarketi će raditi jednu nedjelju mjesečno.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva napisalo je novi Zakon o trgovini kojim se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanima, ali uz niz iznimaka.

"Nedjeljom, u dane blagdana i neradnih dana određenih posebnim zakonom, prodavaonice i drugi oblici trgovine na malo, te skladišta i drugi oblici trgovine na veliko u kojime se prodaje roba za gotov novac, ne rade", prenosi Jutarnji list članak 59. iz novog Zakona o trgovini.

No, već 61. članak propisuje da nedjeljom i blagdanom mogu raditi benzinske postaje i prodavaonice na njima, kiosci, specijalizirane prodavaonice za prodaju tiska, kruha i pekarskih proizvoda, te trgovine s pretežno prehrambenim proizvodima u kojima rade članovi uže obitelji trgovca.

Nedjeljom će moći raditi i cvjećarne, trgovine na graničnim prijelazima, uz autoceste, u zrakoplovnim lukama, te u ostalim sličnim i ugostiteljskim objektima.

Sve prodavaonice i skladišta u sastavu tržnica moći će raditi prema radnom vremenu tržnica jer se novi Zakon o trgovini neće odnositi na njih niti na rad sajmova.

Sve trgovine koje ne spadaju u gore navedene kategorije moći će raditi 12 nedjelja u godini, tako da će svaki supermarket moći raditi jednu nedjelju mjesečno, naravno, ako poslodavci ne nađu rupu u Zakonu kako bi mogli raditi češće.

No, o svim tim iznimkama ipak će odlučivati uredi državne uprave u pojedinom gradu ili općini u dogovoru s turističkom zajednicom mjesta, pa će moći propisati drugačije radno vrijeme od onoga propisanog zakonom, piše Jutarnji list, te dodaje kako će u turističkim središtima Hrvatske nedjeljom i blagdanom moći raditi i suvenirnice, kozmetički dućani, trgovine obuće i odjeće, sportski dućani, te ljekarne.

Novi Zakon još nije prošao Vladinu proceduru, pa bi mogao doživjeti i neke izmjene, a pretpostavlja se kako će u saborsku proceduru ići po hitnom postupku, pa se očekuje da će stupiti na snagu već na jesen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara