Radarski centar Puntijarka: Unatoč prijepodnevnom nevremenu obrana od tuče nije djelovala

RADARSKI centar Puntijarka izvijestio je danas kako, unatoč tuči od veličine graška do veličine oraha, koja je u prijepodnevnim satima oko 10ak minuta padala na zagrebačkom podsljemenskom području i južno od Zeline, raketna obrana od tuče nije djelovala, budući da se dovršetak opremanja 53 lansirne postaje na tom području raketama očekuje u subotu 28. kolovoza.

"Ovime želimo demantirati tvrdnje čelništva DHMZ kako su sve lansirne postaje spremne na djelovanje", kaže sindikalni povjerenik SSSH Damir Ščavničar iz Radarskog centra Puntijarka. Kaže kako je taj centar, zbog ranijih sukoba sa vodstvom Državnog hidrometeorološkog zavoda, bio posljednji na redu u opskrbi raketama, a zbog tehničkih poteškoća dva dana se kasnilo s prijevozom raketa do lansirnih postaja.

Načelnik odjela za obranu od tuče u DHMZ Velimir Osman, koji je jučer izjavio kako je sustav obrane od tuče u cjelosti spreman djelovati, potvrdio je danas kako od osam centara u Hrvatskoj, jedino Radarski centar Puntijarka još nije u potpunosti osposobljen za ispaljivanje raketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osman kaže kako s premještanjem oblaka prema središnjoj Hrvatskoj djeluje protugradna obrana drugih radarskih centara.

Inače, 53 postaje Radarskog centra Puntijarka raspolažu sa oko 400-injak rakteta, točnije sa osam raketa po postaji, što je daleko ispod potrebnog broja. Ščavničar procjenjuje kako je za današnjeg nevremena trebalo ispaliti oko 50-ak raketa.

(Hina) pp/xmt ydm

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara