Radikalni desničar Norbert Hofer vodi u austrijskoj predsjedničkoj utrci

Radikalni desničar Norbert Hofer vodi u austrijskoj predsjedničkoj utrci

Foto: FAH

KANDIDAT Slobodarske stranke Norbert Hofer povećao je svoje vodstvo prema anketi Gallupa uoči ponovljenih izbora za austrijskog predsjednika u listopadu.

Hofer je u svibnju za vlas pobijedio bivšega čelnika Stranke zelenih Alexandra van der Bellena na izborima za koje je austrijski ustavni sud naredio da se ponove zbog nepravilnosti pri brojanju glasova.

Niz islamističkih napada u Europi i britanska odluka za napuštanjem EU-a utjecali su na političko ozračje u neutralnoj Austriji.

Rezultati ankete objavljeni u listu Oesterreich u nedjelju pokazuju središnju točku  širokog raspona potpore od 52 posto za Hofera - bod više nego u anketi provedenoj početkom srpnja - naspram 48 posto za Van der Bellena.

Osobnost kao glavna prednost

Od 600 ispitanih 57 posto navodi Hoferovu osobnost  kao najvažniji čimbenik, zatim slijedi "zaštita od terora" 56 posto, i "uvjerljivija politika prema migrantima", 55 posto, navode mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketa pokazuje i rekordnu potporu antiislamskoj i euroskeptičnoj Slobodarskoj stranci (FPO), koja iznosi 35 posto, mnogo veća od vladajućih koalicijskih partnera Socijaldemokrata, sa 25 posto i Narodne stranke sa 19 posto.

Čelnik FPO Heinz Christian Strache u više je navrata vladu optužio za premekani odnos prema europskoj migrantskoj krizi koja je kako ističe FPO Austriju izložila opasnosti.    

Tražio sankcije za Erdogana

U intervjuu za list Oesterreich Strache je zahtijevao sankcije EU-a da se kazni turski predsjednik Tayyip Erdogan za, kako je Strache rekao, antidemokratske obračune  sa suparnicima nakon neuspjela pokušaja udara.  

"Potrebno je odmah zaustaviti (EU) pregovore o članstvu i isplate vrijedne milijarde, kao i konačno (nametnuti) sankcije", ustvrdio je Strache.

"Ako licemjerna europska politika vidi uvod u smrtnu kaznu koju je najavio Erdogan kao crvenu liniju, to je čisti cinizam. Crvena linija prijeđena je već odavno", rekao je u intervju austrijskome listu čelnik FPO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara