Radin: Pripadnici talijanske manjine ne zaslužuju da se dovodi u pitanje njihova lojalnost

ZASTUPNIK talijanske manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin rekao je danas u Puli da "pripadnici talijanske nacionalne zajednice, koji su nakon II. svjetskog rata ostali u Hrvatskoj i time sebi odredili budućnost, ne zaslužuju da se dovodi u pitanje njihova lojalnost".

Na tiskovnoj konferenciji, održanoj s predsjednikom Talijanske unije Mauriziom Tremulom, Radin je, komentirajući odluku talijanskog parlamenta o izmjenama Zakona o državljanstvu, izrazio ponos ističući da su te zakonske izmjene očekivane i pripremane desetak godina te plod dugogodišnjeg rada i lobiranja.

One će, smatra Radin, omogućiti mladima da, za razliku od pripadnika starijih generacija, dobiju talijansko državljanstvo koje će im olakšati položaj tijekom putovanja, studiranja i čestog odlaska na rad u Italiju.

Reagirajući na primjedbe da te zakonske izmjene nisu regulirane hrvatsko-talijanskim sporazumom, Furio Radin je podsjetio kako je Hrvatska devedesetih godina, kako je ocijenio, "lopatom" podijelila 1,2 milijuna državljanstava po cijelom svijetu i to unilateralno.

Predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul zahvalio je svim političkim snagama, strankama i udrugama koje su omogućile da se u talijanskom parlamentu jednoglasno prihvate te zakonske izmjene pri čemu je rekao kako Italija, pomažući talijanskoj nacionalnoj zajednici, pomaže ne samo hrvatskim županijama u kojima ona živi, već i cijeloj Hrvatskoj. Izjavio je i da Hrvatska poštujući prava manjina, zadovoljava europske standarde i uvjete koji određuju njezin ulazak u Europsku uniju.

Tremul je u ime Talijanske unije podupro planirani susret pomirenja predsjednika Italije, Slovenije i Hrvatske, kojim bi se simbolično "zatvorilo povijesno razdoblje II. svjetskog rata i dalo doprinos ujedninjenoj i jedinstvenoj Europi". Saborski zastupnik Furio Radin pak smatra da bi se taj sastanak trebao uskoro održati jer talijanskom predsjedniku Ciampiju prije ljeta istječe mandat.

Odgovarajući na pitanje novinara, Radin je oštro odbacio tvrdnje po kojima bi u Hrvatskoj bilo čak 100 tisuća novih talijanskih državljana. On procjenjuje da talijanskih državljana u Hrvatskoj i Sloveniji zajedno ima oko 20 tisuća. Podsjetio je da Talijanska unija u Hrvatskoj i Sloveniji ima oko 33 tisuća članova, a svega deset tisuća njih ima talijansko državljanstvo.

Komentirajući izjavu talijanskog premijera Silvija Berlusconija o sprječavanju ulaska Hrvatske u Europsku uniju dok ne isplati odštetu esulima, Radin je rekao da pitanje esula treba tretirati odvojeno od ulaska u Europsku uniju. Međutim, on se zauzeo da se po načelu reciprociteta Talijanima omogući kupovanje nekretnina u Hrvatskoj kao i austrijskim, belgijskim, njemačkim i drugim državljanima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara