Radioaktivni kobalt u hrvatskim dizalima marke Otis?

Radioaktivni kobalt u hrvatskim dizalima marke Otis?

KAKO javlja BBC, na približno 600 Otisovih dizala proizvedenih u Francuskoj mijenjaju se postavljeni gumbi jer je otkriveno da sadrže radioaktivni kobalt 60. Takvi gumbi proizvedeni su od sirovine koja je nabavljena preko indijske tvrtke, a dvadesetak radnika francuske tvornice Mafelec u Chimilinu kod Lyona vjeruje da su bili izloženi opasnoj razini radijacije.

Kontaminirani materijal u pogonu je detektirala još u kolovozu ove godine mjerodavna francuska inspekcija, a sama radijacija je otkrivene početkom ovog mjeseca. Švedska podružnica Otisa također je javila kako su pronađeni tragovi radioaktivnog kobalta 60, koji potječe iz Indije. 

Francuska agencija za nuklearnu sigurnost tvrdi (ASN), koja je podigla razinu opreza, tvrdi da opasnost za ljudsko zdravlje ne postoji.

U Hrvatskoj oko 20 posto Otisovih dizala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otisovi proizvodi, poput dizala, pokretnih stuba i traka, postavljeni su i diljem Hrvatske. Tako Otis dizala d.o.o. održavaju otprilike 20 posto dizala i pokretnih stepenica u Hrvatskoj, dok u proizvodnji i ugradnji novih sudjeluju s oko 25 posto, piše Večernji list.

Hrvoje Puljić, predsjednik uprave Otis dizala, kaže da je dobio dojavu, pa da je potom obavijestio mjerodavne državne službe koje će provjeriti dizala pristigla u posljednje vrijeme. Ističe kako nova dizala ne vuku isto porijeklo kao i ona koja su radioaktivna.

Iz središta Otisa u SAD-u poručuju kako se mijenjaju gumbi u 500 do 600 dizala od njih 2500 koje su instalirani ili popravljani od 21. kolovoza do 9. listopada, neovisno o tome jesu li opasni za upotrebu.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara