Radna skupina pokreće referendum o doku i projektu Družbadria

ČLANOVI novoosnovane radne skupine predstavnika općine Kostrene i ekološke udruge u osnivanju Eko Kvarnera za provedbu referenduma o izlasku Hrvatske iz projekta Družba Adria i premještanju doka 11 Brodogradilišta Viktora Lenca najavili su skoro pokretanje referenduma i veliki prosvjedni skup 23. ožujka za izmještanje doka 11 iz mora ispred uvale Martinšćice i njegovo vraćanje u brodogradilište.

Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera rekao je na konferenciji za novinare kako je referendum potreban da bi odgovorni više uzimali u obzir stajališta građana Primorsko-goranske županije o mogućim ekološkim problemima. Preduvjet je za provedbu referenduma prikupljanje najmanje 40.000 ili 15 posto potpisa birača s područja županije, a prikupljanje potpisa za pokretanje referenduma vjerojatno će početi 9. travnja.

Nakon toga radna će skupina županijskim tijelima dostaviti prikupljene potpise i uputiti zahtjev za odobrenje referenduma.

Konačnu odluku o tome hoće li referendum biti održan donijet će županijska Skupština, rekao je Piršić.

Referendumska pitanja još nisu oblikovana, ali će sadržavati upite jesu li građani suglasni da se projekt Družba Adria obustavi do donošenja kvalitetnih ekoloških rješenja te jesu li suglasni da se Dok 11 Brodogradilišta Viktora Lenca iz mora ispred uvale Martinšćice vrati u brodogradilište.

Piršić je naglasio da članovi radne skupine nisu radikalnih stajališta, već da traže više podataka o oba projekta, izradbu analize poslovne opravdanosti i studija o njihovu utjecaju na okoliš. K tomu, javnosti je potrebno reći u čemu se ogleda državni strateški interes u projektu DružbAdria jer se stječe dojam da je riječ o interesu manje skupine, rekao je Piršić.

"Projekt Družba Adria loše je sklopljen posao. Po podacima iz županijske uprave, JANAF će u prvoj fazi projekta uprihoditi najviše 20 milijuna dolara. S druge strane, Uprava JANAF-a najavljuje da će u toj fazi u projekt uložiti oko 70 milijuna dolara", naveo je Piršić

Predstavnik kostrenske općine Davor Vičević naglasio je da Dok 11 ne bio smio biti pušten u rad bez izradbe detaljnog urbanističkog plana i studije o zaštiti okoliša. Dodao je da je u dok ugrađena znatna količina azbesta te da će Ministarstvo zaštite okoliša uskoro utvrditi radi li se o nedopuštenim količinama.

(Hina) hšup dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara