Radnici Borinaca: ne pristajemo više ni na kakva obećanja

STOTINJAK radnika Plantaže voća Borinci pokraj Vinkovaca, koji su jutros obustavili rad, zahtijevaju od Ministarstva financija i Hrvatskog fonda za privatizaciju, u čijem se vlasništvu od travnja ove godine Borinci nalaze, isplatu zaostalih plaća za kolovoz i rujan ove godine te osiguranje daljnjih redovitih isplata plaća, rješavanje radnopravnog statusa i pravno stečenih otpremnina.

"Nećemo ići raditi dok ne dobijemo rješenje koje tražimo. Ne pristajemo više ni na kakva obećanja", poručio je predsjednik sindikata Borinaca Petar Dumbović s mirnog prosvjeda radnika ispred zgrade Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima.

Po njegovim riječima, Ministarstvo financija isplatilo je radnicima plaće za travanj, svibanj i lipanj, dok je za srpanj to učinio sadašnji zakupac Borinaca tvrtka "Lipovac" iz Lipovca. "Za kolovoz smo u petak dobili po radniku tek oko 500 do 700 kuna plaće", kaže Dumbović. Predstavnike sindikata Borinaca i Samostalnog sindikata Hrvatske primio je vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislim da je sramota to što se događa s nekretninama Borinaca i s uposlenim radnicima", izjavio je župan Šafer nakon sastanka. "Tražimo da se isplate plaće i više me uopće ne zanima tko je to dužan učiniti, a i sramota je što se događa s radnim pravima ovih ljudi za koje se još uvijek ne zna tko je njihov pravni poslodavac", rekao je župan Šafer dodajući kako očekuje da nadležne državne institucije problem Borinaca riješe u roku od tjedan dana. "Ako se u zadanom roku situacija oko Borinaca ne raščisti, idem zajedno s vama u Zagreb", poručio je župan Šafer okupljenim radnicima Borinaca dodajući da se od radnika "sada traži i odgovornost i krivnja zašto je ovogodišnji urod jabuka ostao neobran".

Predsjednik sindikata Petar Dumbović rekao je da je ove jeseni u Borincima ubrano oko 300 vagona jabuke, a "još otprilike toliko jabuke ostalo je ležati na zemlji".

Plantaža voća Borinci u proteklih je deset godina u vlasništvu đakovačke tvrtke PanTrgopromet. U travnju ove godine hrvatska država sklopila je nagodbu s vlasnikom PanTrgoprometa Marinkom Mikulićem te preuzela Borince u svoje vlasništvo. Borinci su prije sklapanja nagodbe procijenjeni na 115 milijuna kuna, a Mikuliću su otpisani dugovi od 93 milijuna kuna koje je imao prema državi. Međutim, s preuzimanjem Borinaca država nije preuzela i stotinjak uposlenih radnika koje je prijašnji vlasnik prije sklapanja nagodbe s državom prebacio u međuvremenu osnovanu tvrtku Eko promet.

Nakon što je preuzela Borince država je Plantažu voća dala u zakup tvrtki "Lipovac" koja, po Dumbovićevim riječima, njome upravlja do 31. listopada 2004.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara