Radnici Geofizike još u paklu Libije i ne zna se kako će biti evakuirani

Foto: Nenad Dugi / Cropix

IZ KAOSOM zahvaćene Libije sinoć je u Zračnu luku Zagreb stiglo 16 hrvatskih radnika CROSCO-a koji su više dana pokušavali napustiti Libiju. Stigli su posebnim charterom Croatia Airlinesa u 20.30 sati.

Budući da nije bilo mogućnosti da se organizira izravan charter let između Tripolija i Zagreba, radnici su do Beča stigli zrakoplovom Austrian Airlinesa. Otamo su zrakoplovom CA prebačeni u Zagreb, a posada je imala nalog da se u zrakoplov prime svi hrvatski državljani pristigli letom iz Tripolija, objašnjeno je sinoć iz Croatia Airlinesa.

Prema posljednjim informacijama od sinoć, hrvatski se radnici u Bengaziju nisu uspjeli ukrcati ni na treći turski brod koji ih je trebao prebaciti u Tursku. Zbog velikog broja Turaka, koji imaju prednost prilikom ukrcaja, svi su brodovi do tada propušteni, a očekivao se još i četvrti turski brod. No, od glasnogovornika MVPEI-a Maria Draguna sinoć smo saznali kako pred jutro stiže još jedan brod, iz "jako nam prijateljske zemlje", s kojom su sklopili dogovor o preuzimanju radnika. Dragun nam nije mogao otkriti o kojoj se prijateljskoj zemlji radi.

Sutra stiže crnogorski brod

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, jučer u 17 sati iz Crne Gore krenuo je brod prema Tripoliju s nalogom da primi i hrvatske državljane. Njegov se dolazak u luku Surt očekuje u subotu. Tamo bi trebao pokupiti i hrvatske građane koji rade za inozemne tvrtke. 

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun otkrio nam je danas kako je famozni prijateljski brod bio talijanski brod na koji su se danas nešto iza podneva ukrcali radnici Montmontaže. Radi se o 24 radnika od kojih je njih 14 hrvatskih državljana.

U Libiji su još zaposlenici CROSCO-a i Geofizike, njih oko 130, za kojih je već spreman avion TradeAira u Tripoliju koji će ili pričekati mogućnost da se radnici evakuiraju do Tripolija, ili će otići po njih ukoliko se ukine zabrana inozemnih letova u Libiju, kazao nam je Dragun.

Još nema rješenja za evakuaciju radnika iz grada Zillahe

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković danas se sastao sa vlasnikom Geofizike Mijom Meterom i direktorom društva Stevenom van der Touwom. Razgovaralo se o pripremama za evakuaciju radnika koji se nalaze u gradu Zillahi i njegovoj okolici.

"Riječ je o 82 radnika među kojima su i radnici iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade i Australije", pišu iz MVPEI-ja. Dodaju kako rade na dobivanju dozvole za njihov prijevoz do Tripolija kako bi ih se moglo evakuirati. "Budući da se trenutno dozvole za civilne letove na tom području ne izdaju, razmatraju se i druge mogućnosti njihove evakuacije", zaključuju iz MVPEI-ja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara