Radnici Goričanke prosvjedovali pred Vladom

Dvjestotinjak radnika tekstilne tvrtke Goričanka prosvjedovalo je danas pred zgradom Vlade tražeći nastavak proizvodnje, a njihove zahtjeve podržao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić.

Radnici tvrde da im zbog prodaje poduzeća prijeti obustava proizvodnje i gubitak radnih mjesta. Traže stoga da se tvrtku proda vlasniku koji će zadržati radnike i nastaviti proizvodnju.

Najpovoljniju ponudu u iznosu od tri milijuna eura za kupnju Goričanke, sada u vlasništvu Zagrebačke banke, dalo je poduzeće PAN-PEK. No, radnici upozoravaju da ta tvrtka želi samo dobiti u posjed nekretnine, ali ne i nastaviti proizvodnju.

S predstavnicima radnika u zgradi Vlade razgovarao je ministar Vukelić, koji je u ime Vlade podržao njihove zahtjeve.

Vukelić se založio za model koji će osigurati daljnje poslovanje tvrtke i očuvati radna mjesta. Smatra da tvrtka ima sve uvjete za opstanak na tržištu.

U razgovoru predstavnika Sindikata tekstila s Vukelićem dogovoreno je da se za ponedjeljak zakaže sastanak s predstavnicima Zagrebačke banke kako bi se osigurala prodaja tvrtke vlasniku koji će jamčiti proizvodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Goričanka, koja trenutno zapošljava 250 radnika, jedno je od poduzeća iz Gucić grupe koje je zbog kreditnih sudužništava između 17 Gucićevih poduzeća od polovice 90-ih opterećeno kreditom Zagrebačke banke u visini 305 milijuna kuna.

Iako je stečaj tvrtke nastupio zbog sudužništva oko toga kredita, radnici tvrde da od tog novca na račun tvrtke nije uplaćena ni kuna.

Ipak, tvrtka je čitavo vrijeme radila punim kapacitetom i redovito isplaćivala plaće, pokrivala troškove poslovanja i ugovorila nove poslove za iduću godinu, kažu radnici.

Predsjednik Sindikata tekstila Josip Zidanić smatra da je za sadašnju situaciju odgovorna stečajna upraviteljica Goričanke Biserka Jakić koja nije radila u interesu nastavka proizvodnje u tvornici, već za vlastitu korist.

Tvrdi da je ona kao stečajna upraviteljica već prodala neka poduzeća koja nisu nastavila proizvodnju, kao što su Vesna Zagreb, Vesna Križ i Tvornica čarapa Sloboda Samobor.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara