Radnici sisačke Željezare primili srpanjske plaće

"MEČELJ" je danas radnicima sisačke Željezare, dva dana prije roka, isplatio pune plaće za srpanj, priopćila je Podružnica Sindikata metalaca Hrvatske u Željezari.

Isplatom pune plaće ruski vlasnik Željezare poštovao je odredbe kupoprodajnog ugovora, bez obzira na to što je većina od 1620 radnika na kolektivnom godišnjem odmoru i na plaćenim slobodnim danima, zbog čega je smanjena i proizvodnja u srpnju, ističu u "Mečelju".

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Mato Somić zatražio je od Uprave i vlasnika tvornice da radnicima "dade i nađe posao, jer svoje plaće žele zaraditi poštenim i dobrim radom". "Svjesni smo da primanje punih plaća bez rada i proizvodnje ne može dugo potrajati", upozorio je Somić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U ime većinskog sindikata u tvornici od "Mečelja" i njegovih partnera zatražio je da Željezara počne proizvoditi 10-15 tisuća tona cijevi na mjesec, kao što su "Mečeljevi" predstavnici Mukhatdinov, Trigubko i Todorovac obećavali kad su tražili sindikalnu potporu za ulazak u poduzeće, te da ulože u modernizaciju proizvodnje, što su također obećali kad su došli.

Somić je najavio da će se na sindikalni zahtjev u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo u Zagrebu 19. kolovoza sastati predstavnici vlasnika i Uprave, obaju sindikata i njihovih nacionalnih središnjica, resornih ministarstava, Vlade i stečajnog upravitelja. Na sastanku će se raspravljati o stanju u tvornici, a sudionici će se očitovati o "Mečeljevu" poslovnom planu i namjerama.

I Siniša Jurilj, glavni povjerenik Podružnice drugoga, manjinskog "Željezarina sindikata, Podružnice Hrvatskog sindikata metalaca Hrvatske udruge sindikata, pismeno je pak od Uprave zatražio hitan odgovor na upit zašto se iz Željezare otpremaju cijevi i staro željezo.

Direktor Predstavništva "Mechel Steel Grupe" u Hrvatskoj Vladimir Peresunko odgovorio je da je riječ o uobičajenu poslu kako bi se namaknuo novac za isplatu prošlomjesečnih plaća, što je i uspjelo i plaće su danas isplaćene prije roka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara