Radnici Sljemena nastavljaju prosvjed na Markovu trgu

Radnici Sljemena nastavili su danas, već devetnaesti dan, prosvjed na Markovu trgu tražeći jamca za isplatu njihovih potraživanja.

Regionalni povjerenik Sindikata poljoprivrede Ivica Rogić najavio je da će radnici sutra donijeti odluku o svojim daljnjim potezima - hoće li i dalje tražiti jamca za ispunjenje nagodbe s Upravom Sljemena ili će zatražiti vraćanje dionica Sljemena, koje su u većinskom vlasništvu tvrtke Finagra, nazad Hrvatskom fondu za privatizaciju.

Sindikat i Uprava Sljemena postigli su nagodbu, uz posredovanje Vladina ureda za socijalno partnerstvo, no sindikalci traže odgovarajućeg jamca koji bi radnicima isplatio potraživanja u slučaju da to poslodavac ne učini u dogovorenom roku. Ne uspije li nagodba, poslodavac je dužan pokrenuti stečajni postupak nad poduzećem.

Nagodbom je predviđeno da se radnicima u roku devet dana od potpisivanja isplati 3,5 zaostalih plaća i akontacija otpremnina.

Novac za to osigurao bi se prodajom robne marke, receptura i tehnologije u vrijednosti 7,5 milijuna kuna. Preostali dio obveza prema radnicima i ostalim vjerovnicima naplatio bi se u roku od 100 dana prodajom ukupne imovine.

Otpremnina za radnike dogovorena je u visini 6.400 kuna za svaku godinu staža ostvarenu kod poslodavca, odnosno 8.000 kuna za svaku godinu radnog staža za invalide rada.

(Hina) xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara