RADNICI "SPORTSKE ODJEĆE" IZ NOVSKE PROSVJEDOVALI PRED VLADOM

Stotrideset radnika "Sportske odjeće" iz Novske, predvođenih predsjednikom Novog sindikata Mariom Ivekovićem, prosvjedovalo je danas na Markovu trgu tražeći da Vlada uredbom riješi problem neisplate njihovih potraživanja.

Radnici "Sportske odjeće", jednog od poduzeća iz tzv. Gucićevog carstva, potražuju tri bruto plaće i pola iznosa otpremnine koja im je trebala pripasti nakon stečaja u ožujku ove godine u ukupnom iznosu od 9.600 kuna.

S obzirom da je poduzeće zapošljavalo 280 radnika, od Vlade traže isplatu 2,5 milijuna kuna, za koliko su zakinuti izmjenom Stečajnog zakona.

"Tražimo da Vlada donese uredbu sa zakonskom snagom kako bi ispravila nepravdu kojom je prevarila sve radnike tvrtki koje su otišle u stečaj prije srpnja", rekao je Iveković. On procjenjuje da je takvih radnika u Hrvatskoj između 5.000 i 10.000.

Naime, izmjenom Stečajnog zakona prava na isplatu radničkih potraživanja nakon stečaja prenesena su u Zakon o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja, no to vrijedi samo za stečajeve započete nakon izmjene zakona u srpnju ove godine.

Predstavnike radnika primila je pomoćnica ministra rada i socijalne skrbi Vera Babić koji ih je obavijestila da je uredba u Vladinoj proceduri pa bi mogla biti donesena idući tjedan.

Uredbom će radnicima biti vraćeno pravo prvenstva u naplati potraživanja, koje je prethodno ukinuto u Stečajnom zakonu.

"Mi time nismo zadovoljni jer to znači da će radnici 'Sportske odjeće' imati pravo na milijun kuna iz stečajnog troška, odnosno da će moći dobiti svega dvije prosječne plaće", rekao je Iveković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara