Radnici V. Lenca u ponedjeljak štrajkaju ako im sutra ne stignu plaće

RADNICI brodogradilišta Viktor Lenac u ponedjeljak će početi štrajk ako im sutra, sukladno odluci Vlade i dogovoru socijalnih partnera, ne budu isplaćene četiri zaostale plaće, najavio je danas Sindikat metalaca Hrvatske.

Predsjednik sindikata Ivo Marjanović ocijenio je na konferenciji za novinare da radnici vjerojatno sutra neće dobiti zaostale plaće jer je prošlotjedna Vladina odluka o prenamjeni 1,8 milijuna eura neiskorištenih sredstava za isplatu plaća nezakonita.

"Shvatili smo da smo prevareni, jer do podneva nismo dobili na potpis dokumente o transferu novca pa proizlazi da radnici sutra neće dobiti plaće, iako je to bio dogovor", rekao je Marjanović.

Upitao se tko će radnicima objasniti da se odluku ne može provesti jer je nezakonita, ustvrdivši da njih ne zanimaju zakonske osnove ni način provedbe već isplata plaća.

Odluku o prenamjeni 1,794.173 eura neiskorištenih sredstava iz zajma za investicije u Fond za radnička potraživanja Vlada je donijela prošloga tjedna, kada je odlučila da neće sudjelovati u daljnjem financiranju sanacije brodogradilišta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekjučer su socijalni partneri dogovorili način provedbe Vladine odluke i najavili isplatu zaostalih plaća do petka.

Predstavnici Ministarstva gospodarstva, Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), Fonda za razvoj i zapošljavanje, Sindikata metalaca Hrvatske i Uprave tada su zaključili da će temeljem Vladine odluke o davanju državnih jamstava u korist HBOR-a, HBOR odobriti zajam sindikatu za isplatu plaća.

U sindikatu neslužbeno ocjenjuju da je odluka o prenamjeni investicijskih sredstava nezakonita, jer Vlada ne može davati jamstva za isplatu plaća radnicima u tvrtkama koje nisu u većinskom državnom vlasništvu.

Da je odluka prihvaćena, HBOR bi tražio određena jamstva od sindikata za čitav iznos, dok sindikat može pristati samo na jamstva do iznosa predviđenog Zakonom o radničkim potraživanjima, što iznosi tri minimalne plaće po radniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara