Radnici viktora lenca trebali bi dobiti plaće do Božića

RADNICI brodogradilišta Viktor Lenac trebali bi dobiti zaostale plaće do Božića, dogovorili su danas socijalni partneri u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo.

Stečajni upravitelj Lenca Milenko Škrlec najavio je novinarima okvirno da će plaće biti isplaćene do Božića, a riječ je o ukupno oko 12 milijuna kuna.

Socijalni partneri dogovorili su da će Hrvatski fond za privatizaciju odobriti zajam brodogradilištu u stečaju kojim će radnicima biti osigurane dvije trećine prosječne plaće za svaki neplaćeni mjesec, rekao je Škrlec.

Napomenuo je kako prije podnošenja zahtjeva za kreditom treba dobiti suglasnost Odbora vjerovnika, koji će o tome odlučiti sutra.

Radnicima će dvije trećine prosječne plaće biti isplaćene u bruto iznosu, iz čega će biti namireni i mirovinski i zdravstveni fond, dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaostale plaće umanjene za iznos otpremnina bit će isplaćene temeljem Stečajnoga zakona, dok će otpremnine radnici moći potraživati u tijeku stečajnog postupka prema odredbama Zakona o ostvarivanju prava radnika u slučaju stečaja.

Predstavnici poslodavca, sindikata i države postigli su dogovor o radničkim potraživanjima prije no što je u toj tvrtki pokrenut stečajni postupak, ali ga nisu uspjeli provesti.

Sindikalni povjerenik u Viktoru Lencu Damir Bačinović izrazio je umjereni optimizam novim dogovorom jer je njime skraćena procedura isplate potraživanja, a radnici će umjesto dvije trećine minimalne plaće dobiti dvije trećine prosječne plaće.

"Nadam se da će dogovor biti realiziran i da se neće ponoviti pucanj u prazno", rekao je Bačinović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara