Radnici Željezare Split zovu račana u pomoć

U ŽELJEZARI Split danas je, u organizaciji Hrvatske udruge sindikata (HUS), održan skup zaposlenika s kojega su pozvali premijera Ivicu Račan da u utorak, za kada je najavljen njegov posjet Splitu, razgovara s njihovim predstavnicima i pokuša im pomoći.

Potpredsjednik HUS-a Ozren Matijašević izjavio je kako bi za sve zaposlene, njih 416, puno značilo da premijer Račan održi sastanak s njima i jasno im kaže može li im pomoći ili ne, odnosno kakva je sudbina te tvornice.

"Iako smo se suzdržavali od sindikalnih akcija, dajemo Vladi rok do četvrtka da se odredi o budućnosti Željezare ili će snositi odgovornost za ono što će uslijediti", kazao je Matijašević dodavši kako će radnici organizirati velike prosvjede koji će u konačnici ići na štetu svih građana premda oni nisu krivi za stanje u tvornici. Posebno je naglasio da Vlada treba dobro razmisliti o toj njihovoj poruci.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Zvonko Šegvić zamjerio je Upravi tvornice što od Vlade "prosi" 50 milijuna kuna državnih jamstava jer je, po njegovu mišljenju, to nedovoljno za pokretanje pune proizvodnje u Željezari Split. Treba osigurati najmanje 160 milijuna kuna jamstava kako bi se krenulo s punom proizvodnjom, kazao je Šegvić dodavši da se u protivnom može dogoditi da HEP odmah nakon uključenja ponovno isključi struju jer 50 milijuna kuna nije dovoljno za podmirenje duga i obrtnih sredstava.

Radnike je zanimalo postoji li opcija pokretanja stečaja u Željezari Split jer, po njihovoj ocjeni, odugovlačenje Vlade da riješi ovo pitanje upravo vodi ka stečaju. Matijašević je odgovorio kako mogućnost stečaja nije otklonjena, ali da sve ovisi o događanjima idućih dana i stajalištu koje će u konačnici zauzeti Vlada, odnosno premijer Račan ako se u utorak pristane sastati s predstavnicima Željezare Split.

(Hina) merc dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara