Radnicima sisačke Željezare isplaćene plaće

RADNICIMA Željezare Sisak i njenog poduzeća Remont Caprag koji su se na poziv Koordinacije sindikata za opstojnost Željezare jutros u velikom broju okupili na glavnom ulazu u tvornicu, podijeljene su oko 8,30 sati obračunske liste minimalnih plaća za siječanj i veljaču, sukladno odluci Vlade od 6. ožujka.

U ime Koordinacije njezin predstavnik Ivica Kenda obavijestio je radnike da su s današnjim danom ugovori o radu za svih 1700 radnika Željezare sa Željezare Sisak d.d. u stečaju preneseni na novog vlasnika, "Mechel Željezaru" d.o.o. Sisak.

Također je izvijestio da je novi vlasnik danas na posao pozvao 108 radnika pogona Čeličane i oko osamdesetak radnika pogona Valjaonice bešavnih cijevi koji će raditi na pripremi pokretanja proizvodnje.

Kenda je rekao da će novi vlasnik tijekom ovog mjeseca na posao pozvati oko 550 radnika, dok će se ostali radnici na posao pozivati prema planu pokretanja proizvodnje, s tim da će, dok su na čekanju, dobivati 80 posto svojih plaća.

U ime Koordinacije sindikata za opstojnost Željezare okupljenim radnicima, kojih je bilo više od 500, na ustrajnosti i uspješnoj borbi za opstojnost Željezare i isplatu plaća radnicima zahvalili su se glavni sindikalni povjerenici i voditelji Koordinacije Ivica Kenda i Mato Somić.

Da nije bilo radničkih prosvjeda, kao i velikog prosvjeda na sisačkom Novom mostu 21. i 22. studenoga prošle godine, ne bi bilo ni Željezare Sisak, a 1700 radnika Željezare i oko 250 radnika Remont Capraga ne bi zadržalo svoja radna mjesta, ustvrdili su čelnici Koordinacije.

Nakon podjele obračunskih lista, radnici su se razišli, dio na radna mjesta na koja ih je pozvao novi vlasnik, a dio svojim kućama, gdje će čekati poziv za dolazak na posao.

(Hina) malj jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara