Radnik France Telecoma počinio samoubojstvo samospaljivanjem na parkiralištu

Radnik France Telecoma počinio samoubojstvo samospaljivanjem na parkiralištu

Foto: AFP

NASTAVLJA se serija samoubojstava koja je počela prije tri godine u francuskom telekomunikacijskom divu France Telecomu. Jučer ujutro je na parkiralištu kod zgrade ureda France Telecom-Orangea samoubojstvo počinio 57-godišnji radnik koji se sam zapalio.

Ovo je već drugo samoubojstvo u France Telecomu ove godine, dok su 2008. i 2009. godine ovakvi slučajevi bili mnogo češći. Samoubojstvo se dogodilo u Merignacu, blizu Bordeauxa. "Spasioci koji su došli na parkiralište mogli su samo konstatirati smrt muškarca", izvijestio je France Telecom. Iz tvrtke navode i da nitko nije vidio incident.

Otac četvero djece

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ime muškarca nije objavljeno u medijima, a njegov kolega je rekao AFP-u da je bio otac četvero djece. Nesretni muškarac bio je predstavnik sindikata CFDT u tvrtki. Francuski sindikat CGT je poručio kako je ovo samoubojstvo dokaz "da nije sve sređeno u France Telecomu, usprkos tvrdnjama nekih ljudi". Od siječnja 2008. godine ubilo se čak 30 radnika tog telekomunikacijskog diva.

Sindikati za seriju samoubojstava krive plan restrukturiranja kompanije koji je pokrenut 2004. godine, a po kojem je 22 tisuće radnika dobilo otkaz. CTG tvrdi kako "manjak posla i nedohvatljivi planovi na dnevnoj bazi vrše pritisak na radnike". Očito mnogi od njih nisu izdržali takav pritisak te su se odlučili na samoubojstvo.

100 tisuća radnika u Francuskoj

U rujnu prošle godine tvrtka je donijela paket mjera koje su trebale poboljšati radne uvjete i moral u France Telecomu. Tvrtka France Telecom-Orange ima oko 100 tisuća radnika u Francuskoj. Prema izvorima sindikata, posljednje samoubojstvo je radnik te tvrtke počinio u siječnju u svojem domu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara