Radon u kućama povećava opasnost od karcinoma pluća

Radon u kućama povećava opasnost od karcinoma pluća
NOVA studija o opasnostima plina radona unutar zgrada, objavljena u British Medical Journalu, a rađena u suradnji s Europskom komisijom koja je njezine rezultate objavila u četvrtak, pokazala je da izloženost tom plinu u kućama dovodi do povećanog rizika od raka pluća, posebno među pušačima.

Povećani rizik proporcionalan je koncentraciji plina, a rezultati studije pokazuju da je radon u unutrašnjosti kuća odgovoran za oko 20.000 smrti od raka pluća godišnje u Europskoj uniji. To iznosi 9 posto od ukupnog broja smrti od karcinoma pluća u Uniji.

Studija kombinira informacije iz 13 manjih istraživanja rađenih širom Europe i najveće je ikad izrađeno istraživanje o utjecaju radona u kućama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na razinu radona, pušači imaju 25 puta veći rizik od raka od nepušača. Radon može uzrokovati rak i kod nepušača, ali rizik je manji.

Radon je 1900. godine otkrio Friedrich Ernst Dorn (Njemačka). Nastaje raspadom radija pa je po njemu i dobio ime. To je plin bez boje i mirisa. Radon je radioaktivan, jako radiotoksičan i kancerogen ako se udiše.

On se može akumulirati u zatvorenim prostorima, posebno u malim zgradama, a njegova koncentracija može se, uz male troškove, smanjiti pravilnim ventilacijskim sustavom. Kod novih zgrada opasnost od radona može se izbjeći postavljanjem membrana preko cijele površine na kojoj se gradi kuća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara