Radoš predstavio prijedlog zakona o pravu na pristup informacijama

PREDSJEDNIK Libre Jozo Radoš predstavio je danas prijedlog zakona o pravu na pristup informacijama, koji je izradio u ime saborskih zastupnika okupljenih u Vijeću zastupnika za borbu protiv korupcije.

Riječ je o zakonu koji bi trebao sadržavati temelje pristupa informacijama, a na temelju toga zakona izradio bi se zakon o medijima, koji bi medijima trebao omogućiti brži pristup širem krugu informacija, pojasnio je Radoš.

Po njegovu prijedlogu, svaka bi institucija s javnim ovlastima na uvid morala davati normativne dokumente, svoje strategije, programe i projekte, a posebno bi dostupne trebale biti informacije o provedenim javnim natječajima, te dokumentacija o javnoj nabavi.

Radoš je, na konferenciji za novinare u Saboru, upozorio na kašnjenje u donošenju antikorupcijskih propisa.

Podsjetio je da je Sabor, u ožujku prošle godine, donio Antikorupcijski nacionalni program, kojim je Vlada obvezana da u roku od dva mjeseca Saboru predloži zakon o pravu na pristup informacijama, što do danas nije učinila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor pak nje ispoštovao vlastiti zaključak, nije formirao povjerenstvo za borbu protiv korupcije, koje je trebalo pratiti provedbu Antikorupcijskog programa, rekao je Radoš.

Upozorio je da je velika većina tranzicijskih zemalja izradila zakonske okvire za borbu protiv korupcije.

Svoj će prijedlog Radoš u saborsku proceduru uputiti u slijedeća dva dana, a očekuje da će se na dnevnom redu naći prije ljetne stanke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara