RAI i dalje bez uprave

Novinar i književnik Paolo Mieli, koga su predsjednici Zastupničkog doma Pierfedinando Casini i Senata Marcello Pera, zacrtali kao predsjednika upravnog odbora talijanske radiotelevizije RAI, zajedno s još četvoricom članova uprave, odustao je od prihvaćanja dužnosti.

Nakon što su Casin i Pera imenovali u petak 7. ožujka uvečer novi upravni odbor s imenima s kojima su i oporbeni lijevi centar i većinski desni centar bili dosta zadovoljni, a posebno zbog činjenice da bi predsjednikom mogao biti Paolo Mieli, koji je bio glavnim urednikom (direktor, po talijanskoj nomenklaturi) nekih listova, "Spampe" i "Corriere della Sera", nastupili su problemi.

Prvo su 9. ožujka na zgradi RAI-a u Mlanu osvanuli prutužidovski natpisi protiv Mielija. Nakon toga mu je dana policijska pratnja. No, čini se da su zatim nastale teškoće. Mieli je tražio plaću u iznosu približno kakvu ima sada kao direktor izdavačke kuće RCS, koja je mnogo veća od one koju ima predsjednik RAI-a. Ministarstvo financija, koje osigurava plaću predsjednika RAI-a se našlo u nezgodnom položaju, ali se možda taj problem mogao prevladati. Teži je bio, čini se, "političko-tehnički uvjet", kakvim ga je nazvao Mieli. Uvjet koji je postavio je smjenjivanje direktora RAI-a Agostina Saccae, čemu se navodno odupro osobno premijer Silvio Berlusconi, te vraćanje u program novinara Enza Biagija i Michellea Santora, kojima su oduzete njihove emisije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mileli je u pismu upućenom u srijedu uvečer predsjednicima domova Parlamenta napisao kako ne može prihvatiti predsjedanje RAI-om iz "političkih i tehničkih poteškoća". U razgovoru koji s njime danas, četvrtak, objavljuje "Corriere della Sera", Mieli kaže kako je stekao dojam da je u talijanskoj politici prevladala volja za stalnim sučeljavanjima.

(Hina) st sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara