Rai u Crnoj Gori snima film o fojbama

Dvodijelni film o o fojbama, kraškim jamama u Istri u koje su koncem Drugoga svjetskog rata bačene mnoge osobe, snima se u Crnoj Gori, objavile su u ponedjeljak talijanske novine.

Film producira talijanska radiotelevizija RAI zajedno s "Rizzoli Audiovisioni", piše Corriere della Sera na cijeloj stranici posvećenoj filmu "Srce u jami" (Il cuore nel pozzo).

Novinar, koji je posjetio filmsku ekipu na mjestu snimanja kod Budve, piše kako će taj tv-film imati dva nastavka po 90 minuta, a prvi će biti prikazan na prvom programu RAI-a 10. veljače 2005., na dan koji se u Italiji obilježava kao Dan sjećanja na žrtve fojbi.

Osim talijanskih glumaca, među kojima su Beppe Fiorello, Leo Gullotta i Sonia Aquino, u filmu glumi i srpski glumac Dragan Bjelogrlić u ulozi zločesta Titova partizana Novaka.

Redatelj Alberto Negrin snimio je filmove o Giorgiu Perlaski, talijanskom šefu policije koji je spasio mnoge mađarske Židove u Drugom svjetskom ratu i otmici broda "Achille Lauro", o palestinskim ratnicima koji su, u organizaciji Abu Abasa, oteli talijanski brod.

Negrin sad za RAI snima film o tragediji vezanoj uz fojbe o kojoj se i u Italiji dugo šutjelo. To je prvi film koji obrađuje temu fojbi, a povijesni savjetnik redatelju bio je Giovanni Sabbatucci, profesor suvremene povijesti sa sveučilišta "La Sapienza" u Rimu.

"Corriere della Sera" objavljuje i kratak razgovor s glumcem Bjelogrlićem koji kaže da je vodio duge rasprave s redateljem o scenariju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Rekao sam da nije pravedno u scenariju sve nazivati Slovencima jer je 90 posto istarskog teritorija u Hrvatskoj", kaže Bjelogrlić koji je s s Negrinom raspravljao i u ulozi negativca.

"Ne, nije to zato što je meni Srbinu bilo teško imati ulogu zločesta Slovenca.... I zatim, nije mi se svidjelo biti potpuni negativac", rekao je.

Početkom travnja ove godine u Italiji je prikazan dokumentarni film o fojbama u kojima su krajem rata završili mnogi nevini Talijani te o egzodusu Talijana iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

U dokumentarcu pod naslovom "Egzodus - negirano sjećanje" redatelja Nicola Bongiorna za kuću "Veniceproduction", prvi su put prikazane neke snimke dosada čuvane u privatnoj arhivi u Trstu.

Posmrtni ostaci stradalih u fojbama počeli su se izvlačiti odmah poslije Drugoga svjetskog rata dok su Trst i okolica bili pod upravom angloameričkih saveznika, ali je ta operacija prekinuta. Neke od snimaka nastale su već tada.

Talijanski ministar za odnose s parlamentom Carlo Giovanardi koji je bio na projekciji rekao je je kako je dugo godina pitanje fojbi bilo potiskivano u zaborav i tek mu je odnedavno pridana veća pažnja. Talijanski je parlament nedavno donio poseban zakon kojim se od ove godine 10. veljače obilježava kao Dan sjećanja na žrtve fojbi.

(Hina) xstom/xvm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara