Rak pluća zbog pušenja češće se razvija kod žena nego kod muškaraca

Rak pluća zbog pušenja češće se razvija kod žena nego kod muškaraca

PUŠAČICE su u puno većoj opasnosti od raka izazvanog štetnim cigaretnim dimom nego pušači, pokazalo je istraživanje europskih znanstvenika koji su proučili 683 slučaja raka pluća. Istraživanjem je utvrđeno da žene od raka pluća obolijevaju u puno mlađoj dobi nego muškarci, iako u prosjeku puše znatno manje od muškaraca.

Rezultati istraživanja danas su predstavljeni na medicinskoj konferenciji u švicarskom gradu Luganu, a Martin Freuh iz bolnice kantona St. Gallen kazao je kako su žene puno osjetljivije na kancerogene učinke duhana nego muškarci, što je potvrdila i njegova kolegica Enriqueta Felip sa Sveučilišne bolnice u Barceloni. "Početkom prošlog stoljeća rak pluća kod žena bio je vrlo rijetka pojava, ali od šezdesetih godina progresivno je rastao i dosegao epidemske proporcije, te je postao najčešći uzrok smrti od raka među ženama u SAD-u. Rak pluća nije isključivo muška bolest, ali žene puno ozbiljnije shvaćaju ostale vrste raka, poput raka dojke", kaže Felip.

No, drugo istraživanje također je pokazalo kako žene žive dulje od muškaraca nakon što im se uspješno ukloni tumor s pluća. Do tog zaključka došli su irski znanstvenici predvođeni Basselom Al-Alaom iz bolnice St. James u Dublinu koji su kroz deset godina proučavali 640 pacijenata s rakom pluća, te otkrili da muškarci nakon operacije u prosjeku žive 2.1 godinu, a žene 4.7 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Velikoj Britaniji od raka pluća godišnje oboli 38.000 ljudi, a umre ih oko  34.500. U više od 90 posto slučajeva rak pluća izaziva pušenje, a smatra se da cigarete mogu uzrokovati i druge vrste raka, uključujući tumore u ustima, jednjaku, gušterači, stomaku, mjehuru i bubrezima.

J.C.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara