Ramsden: Problem Ustava EU neće utjecati na izglede RH za članstvo

"HRVATSKA ima jasno obećanje da će početi pregovore o članstvu u Europskoj uniji čim bude postojala puna suradnja s Haškim sudom, a problem odbacivanja europskog Ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj neće utjecati na njezine izglede za članstvo." - rekao je britanski veleposlanik u Hrvatskoj John Ramsden.

"Pozicija Hrvatske vrlo je jasna. Imate kandidatski status. Imate pregovarački okvir. I imate jasno obećanje da ćete početi pregovore o članstvu čim bude postojala puna suradnja s ICTY-jem", rekao je Ramsden na tribini u Europskom domu na temu "Europska unija, proširenje i predsjedništvo Velike Britanije".

"Problem ustavnog sporazuma ne bi trebao utjecati na Hrvatsku. Europsko vijeće potvrdilo je svoje dosadašnje odluke o Hrvatskoj", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

London preuzima predsjedavanje Unijom od Luksemburga 1. srpnja, a Tony Blair drugi će puta u svojoj političkoj karijeri voditi blok. Ovoga puta čekaju ga tri vruća dosjea - pitanje europskog Ustava nakon referendumskog "ne" u Francuskoj i Nizozemskoj, problem dugoročnog proračuna za razdoblje 2007-2013. nakon neuspješnog pokušaja dogovora na nedavnom summitu, te pitanje daljnjeg proširenja Europske unije o kojem se čuju različita stajališta.

Blair se u svom govoru pred Europskim parlamentom 23. lipnja, predstavljajući prioritete britanskog predsjedništva, zauzeo za nastavak proširenja Europske unije, te poručio da će EU poštovati svoje obveze prema Turskoj i Hrvatskoj.

Britanski veleposlanik je rekao kako ne postoje "skrivene agende" da bi se Hrvatska usporila ili vezala s drugim zemljama. "Međutim, javna potpora daljem proširenju EU nije bezuvjetna", rekao je Ramsden, naglašavajući da "ljudi žele vidjeti, više nego ikad, da zemlje regije obavljaju svoj dio posla".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara