Rapa Nui, najzabačeniji otok na svijetu, dobiva veću autonomiju

PRIJE više stotina godina stanovnici Uskršnjeg otoka oblikovali su, isklesali i podigli goleme kamene figure koje neprestano privlače turiste na taj naizoliraniji naseljeni svjetski otok, ali njihovi potomci danas ne upravljaju zemljom ponosnih kamenih statua.

Manjak kontrole i samouprave jedna je od mnogih stvari koje će se promijeniti kada Rapa Nui (Uskršnji otok) dobije autonomiju pod čileanskom upravom, čiji je sastavni dio već 115 godina.

Autonomija za taj maleni, trokutasti komad zemlje u južnom Pacifiku dio je projekta čileanskog predsjednika Ricarda Lagosa koji je pristao na višegodišnje zahtjeve stanovnika Rapa Nuija i traženje veće samouprave. Lagos, naime, žali unaprijediti uvjete svim čileanskim domorocima. Prijedlog prema kojem Uskršnji otok dobiva kontrolu nad pitanjima obrazovanja, zdravstva i upravljanja zemljom trebao bi se naći u čileanskom parlamentu sljedećeg mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rapa Nui, najzabačeniji otok na svijetu, smješten je 4.000 kilometara od južnoameričke pacifičke obale i 3.000 kilometara od francuske Polinezije. Na otoku je samo jedan gradić - Hanga Roa. Stanovnici, njih 3.800, među kojima je nešto manje od 50 posto autohtonih Rapanujaca, osjećaju se zaboravljenim čileanskim slijepim crijevom.

Jedan dio njih čak bi intimno želio Uskršnji otok vidjeti kao nezavisnu državu, ali su svjesni da bez godišnjih 10 milijuna dolara iz čileanskog državnog proračuna ne bi mogli preživjeti. Stoga im je autonomija, čiji je prijedlog izrađen po uzoru na autonomiju kakvu su Francuzi dali Tahitiju, sasvim prihvatljiva. Na otoku postoji i maleni separatistički pokret, koji djeluje pod bijelom zastavom s crvenim kanuom, i koji želi suzbiti naseljavanje Čileanaca na otok. Smeta im što danas na otoku živi više od polovine neautohtonog stanovništva.

Iako je Čile danas sasvim benevolentan kolonizator, do prije pedesetak godina lokalno se stanovništvo ozbiljno bunilo protiv nacionaliziranja zemljišta radi potreba proglašenja nacionalnog parka, suzbijanja lokalnog jezika (koji je sličniji japanskom nego španjolskom), nametnutih restrikcija u kretanju, pa čak i uskraćivanju prava glasa.

Legendarni kameni kipovi na Rapa Nuiju, tajanstveni tisućugodišnji monoliti u obliku ljudskih glava, u međuvremenu će i dalje privlačiti turiste na otok. Ti jedinstveni spomenici, šest metara visoke kamene glave razasute posvuda po otoku, teške osamdesetak tona i stare mnogo stotina godina, godišnje privlače 20.000 turista, što tom siromašnom otoku donosi godišnji prihod od 3 milijuna dolara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara