Raskid svih veza s prijašnjim režimom: Makedonija briše petokraku s državnog grba

Tekst: I.M.
Foto: Ilustracija

CRVENA petokraka koja stoji na vrhu makedonskog državnog grba bit će uklonjena. Kako prenosi makedonska televizijska postaja A1, taj prijedlog je usvojen ma sjednici vlade te se očekuje da će proći i u parlamentu. Za izmjenu izgleda državnog grba, makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom je potrebna dvotrećinska većina, ali po tom pitanju navodno ne bi trebalo biti problema jer ima potreban broj glasova i bez potpore opozicije.

Makedonska vlada je izvijestila kako je vrijeme da se pokaže da je Makedonija raskinula veze sa prijašnjim režimom i ideologijom koju je petokraka predstavljala, odnosno da se odvojila od nekadašnjeg istočnog bloka koji i dalje koristi socijalistička obilježja.

Trenutno još uvijek aktualni makedonski grb datira iz 1946. godine i oslikava pejzažne karakteristike Makedonije - planine, rijeke, polja i sunce. Vijenac je spleten od poljoprivrednih kultura koje se u Makedoniji uzgajaju - pšenice, pamuka, duhana i maka. Na dnu se nalazi tradicionalni makedonski vez, a na vrhu crvena zvijezda petokraka.

Od proglašenja makedonske nezavisnosti 1991. godine bilo je više pokušaja promjene grba, ali ni jedan nije uspio. Predlagale su se različite nove ideje, ali ni politički ni etnički konsenzus nije postignut ni oko jedne nije postignut. Spominjao se i sadašnji prijedlog makedonske vlade da se petokraka jednostavno "izbriše", ali i njega se oštro kritiziralo, budući da mnogi smatraju kako problem nije samo u petokraci već i u cijelom konceptu grba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara