Rasni neredi u američkom gradiću u Michiganu

U AMERIČKOM gradiću Benton Harbor u Michiganu u srijedu su zabilježeni rasno motivirani izgredi koje je potaknula smrt crnog Amerikanca kojega je lovila policija.

Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala nasilne prosvjednike koji su zapalili jednu kuću, bacali boce i opeke na policajce. Policija je izvijestila da su prosvjednici i pucali na njezine pripadnike, a tri policijska vozila su oštećena.

Bolnica je izvijestila da je 10 ljudi ozlijeđeno u utorak, prvog dana nereda koji su uslijedili kao reakcija na policijski lov u kojem je poginuo crni motociklist.

Neredi su trajali sve do ranih jutarnjih sati u srijedu. Vlasti su uvele izvanredno stanje što omogućuje aktiviranje nacionalne garde i proglasile policijski sat od 10 sati navečer do 5 sati ujutro očekujući nastavak nereda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je procijenila da se oko 300 prosvjednika našlo na ulicama Benton Harbora, gradića od 12.000 uglavnom crnih stanovnika na jugoistočnoj obali jezera Michigan.

Nasilje je uslijedilo nakon što je u ponedjeljak noću poginuo crni motociklist kojega je progonio bijeli policajac. Motociklist, Terrance Shurn, 28, poginuo je nakon što je udario u napuštenu kuću pošto je izgubio kontrolu nad motociklom u bijegu u kojem se kretao i do 160 km na sat. Policija je utvrdila da je Shurnova vozačka dozvola bila susprendirana i kod njega pronašla malu količinu marihuane. Šef policije je ustvrdio da je policajac koji je progonio motociklista postupao po zakonu.

Smrt motociklista bila je samo povod, a pravi razlog nereda je dugo potiskivano nezadovoljstvo crnih stanovnika Benton Harbora koji smatraju da su izloženi policijskom zlostavljanju. Oni krive policiju da je u njihovoj zajednici u protekle dvije godine odgovorna za tri smrtna slučaja, uključujući i ovu najnoviju.

Američko crnačko stanovništvo često optužuje policiju za rasizam smatrajući da policija, zbog predrasuda kako su manjine, pogotovo crnci skloniji kriminalu nego drugi Amerikanci, oštrije postupa s crnim Amerikancima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara