Raspad Obamine Amerike: Demokrati vjerojatno gube vlast nad Kongresom

Foto: AFP

MILIJUNI Amerikanaca od ranog su jutra počeli izlaziti na birališta kako bi dali svoj glas za kandidate u brojnim utrkama koje se vode. Skupni naziv za današnje izbore je "Midterm elections" ili izbori usred predsjedničkog mandata, ali nama bliži izraz bio bi opći izbori, jer su u igri gotovo sva osim predsjedničkog i nekolicine senatskih i guvernerskih mjesta. Ako ankete budu precizne, Demokratska stranka trebala bi izgubiti kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa, zadržati kontrolu nad Senatom, a republikanci bi po prvi put nakon dugo vremena mogli imati više guvernera od svoje rivalske stranke.

Na tapeti je svih 435 mjesta u Predstavničkom domu, gdje bi republikanci, kako sugeriraju sve ankete, nakon ovih izbora trebali imati većinu od 218 mjesta. U Senatu se kandidati natječu u 32 izborne jedinice. Demokrati u Senatu imaju sigurnih 40, republikanci 23 mjesta, a za većinu je potrebno 51. I u senatskoj utrci republikanci imaju jaku prednost, a demokrati sigurno vodstvo u samo šačici država, ali s druge strane, demokrati moraju osigurati samo 11 mjesta da bi zadržali kontrolu nad Senatom. U igri je i 37 guvernerskih mjesta. U državama u kojima će izbori biti provedeni tek 2012. godine, republikanci imaju devet guvernera, demokrati sedam, a ostalih 37 mjesta bit će određeno nakon izbora. Izbori se provode i za cijelu seriju mjesta u parlamentima pojedinih država, kao i za mnoga gradonačelnička i općinska mjesta.

Nezaposlenost, Tea Party, gospodarstvo

Tri glavna faktora koja će vjerojatno odrediti ovaj izborni ciklus su loša gospodarska slika, nezadovoljstvo birača načinom na koji su Demokratska stranka, a posebno predsjednik Barack Obama vodili državu i Tea Party pokret, koji je u velikoj mjeri uspio oživiti Republikansku stranku nakon što je u zadnja dva izborna ciklusa izgubila kontrolu nad sva tri ključna izvršna i zakonodavna mjesta u državi. Demokratima jednako velik problem predstavljaju protukandidati i apatija unutar redova vlastitih birača. Nizak odziv na izbore odgovara republikancima, a ako odziv bude sličan kao na izborima 2008. godine, demokrati ne moraju očekivati pretežak poraz. Ipak, gospodarstvo, koje je u velikoj mjeri imalo utjecaja na poraz republikanaca u zadnjim izbornim ciklusima, imat će velikog utjecaja i na ove izbore. Službena statistika govori o stopi nezaposlenosti od gotovo 10 posto iako je stvarna brojka bliža 17 posto. U ključnim saveznim državama te su brojke još poraznije. U Nevadi je 14,4 posto nezaposlenih, u Ohiju 10 posto. Oko 45 posto birača zadovoljno je načinom na koji Obama vodi državu, a samo 20 posto načinom na koji to radi Kongres.  U Predstavničkom domu bi mogli pasti neki "dinosauri"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od gotovo 100 mjesta u Predstavničkom domu za koja se vodi neizvjesna utrka, demokrati su sigurni samo u pet. Među onima koji bi mogli pasti je i Barney Frank, zastupnik u 4. okrugu u Massachusettsu, koji služi u Kongresu od davne 1981. godine i koji je morao utući gotovo 200.000 dolara vlastitog novca kako bi spriječio nalet mladog vojnika Seana Bielata. U ostatku zemlje, od Washingtona do Floride, bit će iznimno neizvjesno, a svi pokazatelji govore o jakoj republikanskoj pobjedi.

Gubi li prvi čovjek Senata svoje mjesto?

U Senatu je situacija prilično precizna. Republikanci moraju uzeti demokratima 10 mjesta kako bi zavladali gornjim domom Kongresa. Tri mjesta su manje-više preuzeta - u Indiani, Sjevernoj Dakoti i Arkansasu. Dobro stoje u Wisconsinu, a u ostalim državama je situacija previše izjednačena da bi se odredilo tko će pobijediti. Vjerojatno najzanimljivija će biti utrka u Nevadi, gdje je senatsko mjesto predsjednika demokratskog kluba zastupnika Harryja Reida iznimno upitno. Reid je već na zadnjim izborima osvojio 61 posto glasova, a iako se činilo da bi ovaj put trebao osvojiti još jedan mandat bez problema, kandidatkinja Tea Partyja Sharron Angle pomrsila mu je račune. U Zapadnoj Virdžiniji, Connecticutu, Illinoisu, gdje je na meti bivše mjesto Baracka Obame, Pennsylvaniji, Coloradu i Washingtonu situacija je također iznimno napeta.Hrvatski potpis

Guvernerski izbori obično padaju u sjenu kongresnih, ali postoji iznimno bitan razlog zbog kojega će ovi biti važni. Radi se o novom određivanju izbornih okruga. To je proces koji se odvija jednom u desetljeću, a stranka koja kontrolira guvernerska i mjesta u državnim parlamentima može imati snažan utjecaj na to. U Ohiju se vodi vjerojatno najtjesnija guvernerska utrka, a za mjesto guvernera na strani republikanaca natječe se John Kasich, podrijetlom Hrvat. On mora pobijediti demokrata Teda Stricklanda, koji je mjesto držao i u prošlom mandatu. Kasich po svim anketama ima blagu prednost, ali ništa nije sigurno. Ohio je jedna od ključnih država u kojima bi prekrajanje izbornih okruga moglo biti važno, kao i Florida, Pennsylvania, Michigan i Wisconsin, države u kojima bi demokrati mogli izgubiti guvernerska mjesta.

Obama je proveo zadnjih nekoliko mjeseci uglavnom se fokusirajući na izbore. Zadnja tri tjedna neprestano je bio u kampanji, a cijeli današnji dan provest će pozivajući glasače da izađu na izbore. Poruka koju je često slao, o tome kako je neizlazak na izbore znak kukavičluka, jasno govori o činjenici da demokrati nasušno trebaju mobilizirati svoje birače jer im inače prijete nezgodne četiri godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara