Raspelo će biti isključeno iz talijanskih škola

Raspelo će biti isključeno iz talijanskih škola
KRIŽ će najvjerojatnije biti isključen iz školskih učionica u talijanskim državnim školama, objavili su u nedjelju talijanski mediji uz obrazloženje da takva odluka proizlazi iz zahtjeva što ga je Regionalni upravni sud Veneta uputio talijanskom Ustavnom sudu.

Zakon, (riječ je o starom zakonu Kraljevine Italije u kojem se nalagala prisutnost križa, fotografije kralja i zastave u javnim ustanovama) o prisutnosti raspela u školama "ide u prilog kršćanske vjere, stavljajući je u privilegirani položaj koji se, prema ustavnim načelima, ne može opravdati niti činjenicom nedvojbene većinske rasprostranjenosti" kršćanske religije. L

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tim je riječima Upravni sud regije Veneto reagirao na zahtjev dvoje roditelja iz mjesta Abano Terme o praksi isticanja križa u školskim učionicama.

Jednostavnije rečeno, bez obzira što je kršćanstvo ujedno i vjera većine Talijana, ustavno nije opravdano držanje križa u učionicama, jer se na taj način, po mišljenju Upravnog suda Veneta, ne štuje "ekvidistanca i nepristranost" države.

Sada bi Ustavni sud trebao donijeti odluku o ustavnosti zakona koji potječe iz doba prije Drugog svijetskog rata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara