RASPRAVA O PRIJEDLOGU NACRTA TEKSTA ZAKONA O VOLONTERSTVU

Rasprava o prijedlogu nacrta teksta Zakona o volonterstvu, na kojoj su se okupili predstavnici tridesetak nevladinih, humanitarnih i drugih udruga, koji organizira Humanitarna mreža Hrvatska, održana je danas u Novinarskom domu u Zagrebu.

Pravno reguliranje volontiranja novost je ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu, rekao je autor teksta Zvonimir Mataga. Istaknuo je da je Zakon potreban kako bi se javno reklo da je volontiranje dozvoljeno te da je to rad u skladu sa zakonom, koji ne ugrožava prava radnika.

Zakon se tako ne odnosi na pomoć prijateljima ili članovima obitelji, već pravnim osobama, a ugovor o volontiranju ne mogu sklopiti osobe mlađe od 15 godina, dok osobe od 15 do 18 godina moraju imati suglasnost skrbnika ili roditelja. Iako volonter nema pravo na naknadu za svoj rad, moraju mu se nadoknaditi troškovi koje je imao tijekom volontiranja.

Najviše primjedaba bilo je vezano za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Prema Mataginim riječima, vjerojatno će se u Saboru odlučivati o tome može li država izdvajati volonterima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog je bio i da volonterska knjižica ulazi u radno iskustvo koje se često traži u natječajima za zapošljavanje.

Osim toga, bilo je i prijedloga o uvođenju pojma "dragovoljni rad" umjesto "volontiranja".

Sudionici su se složili da nije dovoljna sama zakonska regulativa, već je nužna i motivacija. Naime, kako je istaknuto, u posljednje dvije godine broj volontera se drastično smanjio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara