Raste informatička pismenost kod Hrvata

Raste informatička pismenost kod Hrvata

Tekst: J.D.
Foto: Ilustracija


POLOVICA Hrvata starijih od 15 godina danas koristi internet, a prisutnost računala u kućanstvima stabilno raste, rezultati su istraživanja agencije Gfk o informatičkoj pismenosti u našoj zemlji.

"Funkcije komunikacija, informacija, usluga, postaju nezamislive  bez tog medija i čine im život lakšim. Gotovo 1,3 milijuna ljudi oslanja se na pretraživanje, barem se djelomično informira na Internetu, koristi elektronsku poštu, a oko 850 tisuća građana su i  korisnici društvenih mreža. Razvoj i korištenje Interneta ima velike i gotovo nesagledive učinke na pojedinca i društvo u cjelini a život 'internauta' se svakim danom mijenja", navodi se u istraživanju.

Ispred Hrvatske Slovenija, Austrija i Estonija

66 posto kućanstava imalo je bar jedno računalo u kući u 2009. godini, što je za 12 posto više nego u godini prije. Po dostupnosti računala u kući u zemljama srednje i istočne Europe ispred Hrvatske su Slovenija, Austrija i Estonija, a iza Latvija, Srbija, Litva, BiH, Slovačka, Mađarska, Češka, Rumunjska, Ukrajina,  i Bugarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priključak na internet ima oko 57 posto kućanstava. Uglavnom se radi o širokopojasnim vezama preko kabla ili bežično, dok oko 19 posto kućanstava još koristi staru dial-up vezu. 49 posto stanovništva starijeg od 15 godina koristi se internetom, što je porast od dva posto u odnosu na godinu ranije, te od 44 posto u odnosu na prvo istraživanje 1999. godine. Internet se uglavnom koristi kod kuće, ponekad na poslu i na mjestima kao što su fakulteti, javne ustanove i internet kafići.

Najčešće za informiranje

Internet se najviše koristi za informiranje o dnevnim događajima, pregledavanje elektronske pošte, posjete društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter ili MySpace, te pretraživanje. Većina ispitanika, 47 posto, internet koristi više puta dnevno. Jednom dnevno ga koristi 26 posto, nekoliko puta tjedno 16 posto, jednom tjedno 4 posto, nekoliko puta mjesečno pet posto, a jednom mjesečno jedan posto. 2008. godine je svaki dan na internetu bilo 56 posto ljudi, a sada je ta brojka veća od 70 posto.

13 posto korisnika smatra se ovisnima o internetu, a čak 87 posto na to je pitanje odgovorilo negativno. Najveća zastupljenost korisnika je u Zagrebu i okolici, pa Dalmaciji. Korisnici su u 51 posto slučajeva muškog, a u 49 ženskog spola, dok je najviše korisnika, 42 posto, završilo srednju školu.

Ispitivanje je provedeno na 1.000 ispitanika starijih od 15 godina, osobnom anketom u kućanstvima. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara