Raste pritisak na čelnika republikanaca u američkom Senatu

PRITISAK na senatora Trenta Lotta da zbog izjave u kojoj je podupro segregacionista odstupi s mjesta čelnika republikanaca u američkom Senatu pojačao se u četvrtak nakon oštrih kritika iz redova republikanaca, a istraživanje javnog mišljenja pokazalo je malo simpatija za Trentove opaske iz kojih je javnost iščitala njegove simpatije prema rasizmu.

Senator Lincoln Chafee iz Rhode Islanda je u srijedu otvoreno izjavio kako Lottove isprike nisu naišle na odgovorajući odjek u javnosti te da je ´vrijeme za promjene´.

Ispad koji je polagano narastao do prvorazrednog političkog skandala započeo je 5. prosinca kada je Lott, senator iz Mississippija, na ceremoniji umirovljenja senatora Stroma Thurmonda iz Južne Caroline rekao da bi SAD bolje prošao da je Thurmonda, koji je tada zastupao segregaciju, 1948 izabrao za predsjednika.

Lott, čelnik republikanske većine u američkom Senatu, se nekoliko puta javno ispričavao zbog svojih opaski navodeći kako nije želio hvaliti Thurmondovu segregacionističku platformu nego da je imao na umu njegove gospodarske planove, te navodio kako nije rasist i da podupire Afro Amerikance.

Novinari su, međutim, odmah pronašli da je skoro identičnu izjavu dao i 1980. te da je hvalio Thurmonda i 2000-te.

Republikanskoj stranci sve više počinje smetati stvorena slika da Lott podupire rasizam i segregaciju jer pobuđuje dojam republikanske neosjetljivosti prema crnoj manjini i šteti proklamiranoj stranačkoj politici borbe za prava i položaj manjina u SAD-u.

Trent nije uspio dobiti potporu visoko pozicioniranih crnih republikanaca koju je tražio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Državni tajnik Colin Powell se pridružio kritikama rekavši kako ´osuđuje osjećaje koji stoje iza (Trentove) izjave´.

Zatraženu potporu odbila je dati i druga visoka crna republikanska dužnosnica, Condoleezza Rice, savjetnica predsjednika Georgea W. Busha za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Bush je prošloga tjedna osudio Trentove opaske, ali je nakon toga izbjegavao odgovore na pitanja o njemu. Bushov glasnogovornik Ari Fleischer je međutim rekao da predsjednik neće intervenirati kako bi spasio Lotta.

Istraživanje javnoga mišljenja provedeno za USA TODAY-CNN-Gallup pokazalo je da većina demokrata i neovisnih drži da bi Lott trebao otići s mjesta republikanskog čelnika dok su republikanci podijeljeni.

Istraživanje provedeno na 847 osoba u ponedjeljak i utorak pokazalo je da 47 posto misli da Lott treba otići, dok 30 posto želi da ostane. Republikanci su podijeljeni, pa tako 41 posto kaže da treba napustiti sadašnju poziciju dok je njih 40 posto reklo da treba ostati. Samo 21 posto anketiranih gleda pozitivno na Lotta, a čak 49 posto nepovoljno.

Trentovu sudbinu presudit će 51 republikanski senator na sastanku zakazanom za 6. siječnja iduće godine kada će odlučiti može li ostati njihov čelnik.

Mogući kandidat za čelnika republikanske većine u Senatu, ukoliko Trent bude prinuđen odstupiti, je senator Bill Frist iz Tennesseeja. Mediji izvješćuju da je on u četvrtak već započeo razgovore sa svojim kolegama o eventualnoj mogućnosti smjene na vrhu republikanaca u Senatu ali nije o svojoj kandidaturi donio nikakvu odluku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara