RASTU IZGLEDI ZA UJEDINJENJE CIPRA

Turska je subotu i službeno zatražila da glavni tajnik UNa Kofi Annan obnovi međuciparske pregovore o ponovnom ujedinjenju te otočke države, što se smatra potezom koji znatno pridonosi izgledima za konačno rješenje ciparskog problema. L

Turski zahtjev je na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom gradu Davosu premijer Recep Tayyip Erdogan osobno izrekao glavnom tajniku UN-a.

Vlada u Ankari, uključujući i vojni vrh, ranije nije bila naklonjena ponuđenoj "formuli" UN-a za uspostavu buduće ciparske države na novim federalnim temeljima. Tome se najviše protivio vođa otočkih Turaka Rauf Denktash koji je zahtjevao da pregovore o ujedinjenju vode dvije potpuno suverene ciparske države.

Međutim, pod snažnim pritiskom EU koja uvjetuje ulazak Turske u svoje punopravno članstvo skidanjem "ciparske hipoteke", tursko Vijeće nacionalne sigurnosti (MGK) postiglo je konsenzus o aktiviranju "Annanovog plana" ujedinjenja otočke države.

Europska je unija ranije zaprijetila da će u svoje redove primiti samo južni, grčki dio otoka, ako turska strana ne pristupi pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Turska Republika Sjeverni Cipar", koju priznaje samo službena Ankara, bit će, kako se vjeruje, prinuđena prihvatiti savjete i prijetnje koji stižu iz matice zemlje oko nužnosti konačnog raspleta dugogodišnjeg ciparskog problema.

U Ankaru su u nedjelju doputovali predstavnici najjačih otočkih turskih stranaka kako bi se usaglasila strategija pregovora sa ciparskim Grcima.

Zanimljivo je da je aktualni šef grčke diplomacije Georgis Papandreu izrazio čvrsto uvjerenje da će u ovoj godini doći do ciparskog ujedinjenja. Postoje mnogi znaci da je takvo uvjerenje utemeljeno nakon više razgovora koje je ranije imao sa svojim turskim kolegom Abdullahom Gulom.

Cipar je od srpnja 1974. podijeljen "zelenom" linijom razgraničenja dugom 180 kilometara koju kontroliraju međunarodne mirovne snage. Do etničke podjele došlo je nakon vojne invazije turskih postrojbi koje su zaposjele oko 37 posto teritorija otoka. Prema zapadnim izvorima i tumačenjima, do intervencije turske vojske došlo zbog otvorene najave grčke strane da će izvršiti "egnozis", odnosno pripajanje cijeloga otoka Grčkoj. Od tada je na Cipru stalno razmješteno oko 30.000 turskih vojnika.

(Hina) sk dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara